Bio-kutak logo

MED KAO UKUSNA ODBRANA OD BAKTERIJA I VIRUSA

03.09.2020. 06:09

MED KAO UKUSNA ODBRANA OD BAKTERIJA I VIRUSA- slika 1

Zašto baš med
Da li je vreme da i Vama upadne kašika u med i to ne metalna, kažu nije dobro, uništava vitamine, poželjno je drvena, premda može i porcelanska ili plastična.
Med se definitivno smatra jednim od najboljih i najmoćnijih prirodnih proizvoda.
Pravi med ima antibakterijska i antivirusna svojstva koja doprinose osnaživanju našeg imunog sistema, boreći se protiv raznih bolesti.
Med, takođe, sadrži flavonoide i antioksidanse koji su izuzetno benefitarni kod srčanih i malignih oboljenje.
Bogat je brojnim hranljivim sastojcima, posebno vitaminima B i E grupe, od kojih najviše ima riboflavina , odnosno vitamina B2.
Svetska zdravstvena organizacija preporučuje med u terapiji protiv kašlja i bolova grla, uključujući i decu, pri čemu iznosi tvrdnje da ne postoje razlozi da se veruje u slabije efekte meda od komercijalnih lekova.
Ako već niste krenite svako jutro sa čašom tople vode u koju ste dodali malo limuna i kašiku meda. Učinićete sebi dobro za bolje varenje ali i više energije, za početak nije loše.
Med je jedina namirnica koja zapravo nema rok trajanja. Ipak, med je najbolje čuvati u staklenoj ambalaži na t od 5 do 10 °c, u prostorima provetrenim i zaštićenim od vlage.
Magija stvaranja meda zapravo započinje u želucu medonosne pčele, gde se nektar obogaćuje različitim enzimima i tako pokreću hemijski procesi prilikom kojih se oslobađaju lekoviti sastojci. Dalje se izlučena masa iz želuca deponuje u poklopljena saća i pokreću novi hemijski procesi koji na koncu stvaraju taj fenomenalni proizvod.

Zbog čega je sve manje pravog meda
Nažalost, brojne naučne studije dokazuju da je pčela danas u svetu sve manje zbog više razloga.
Sve manje gajenje vrsta koje proizvode humus (detelina i lucerka), takođe sve ređe gajenje cvetajućih biljaka kao i ekspanzija bolesti i parazita pčela.
Dok su kod nas najčešći razlozi za masovno izumiranje pčela neadekvatna upotreba pesticida ali i neodgovorno paljenje njiva uprkos zakonskim zabranama.
Ako na sve to dodamo "poplavu" meda na tržištu čije su cene neobjašnjivo niske , usled instant zarade kao imperativa , kada novac sve pažljivije trošimo jer ga nekako sve manje imamo, veoma je važno da pronađemo pouzdanog proizvođača i kvalitetan med.
Brojni su načini da ustanovimo da li je med sasvim prirodan ili nije, evo samo nekoliko:
• Pravi med nakon izvesnog vremena kristalizuje na užas mnogih, pri čemu veštački ostaje uvek isti.
• Protrljajte malo meda između prstiju, koža će prirodni med upiti, ukoliko Vam se prsti ulepe ima razloga da ne verujete u njegovu prirodnost.
• Ako pomešate čist med sa vodom prirodni zgrudvan pada na dno dok lažni počinje da se topi i sjedinjuje sa vodom. Po definiciji, med je čisti proizvod u kome nema dodataka drugih supstanci.
Na sreću još uvek postoje zaljubljenici i znalci čiji motiv bavljenja pčelarstvom i proizvodnjom meda nije brza i laka zarada.

Sasvim prirodno
Na nekih 15-tak km od Sombora u jednom prelepom malom mestu zvanom Bački Monoštor, inače u specijalnom rezervatu prirode "Gornje Podunavlje", živi porodica Periškić koja je svoju priču sa pčelarstvom započela još 1946. godine, da bi Anica i suprug Ivica 1990. godine preuzeli porodičnu tradiciju i nastavili samostalno da se bave pčelarstvom i proizvodnjom meda i drugih proizvoda od meda, danas sa preko 100 košnica.
U ponudi imaju bagremov med, livadski, šumski, lipov, suncokretov i med od uljane repice, takođe proizvode i propolis u uljanom ili akoholnom rastvoru, matični mleč, medovaču naravno i izvrsne medenjake koje baka Marta priprema.
Osnovali su i pčelarsku radionicu u okviru koje radi pčelarska sekcija osnovne škole u Bačkom Monoštoru, ali osim đaka, u radionicu svraćaju i turisti, kolege pčelari kao i ljubitelji prirode koje put nanese.
Za njih definitivno važi "Ko radi kao pčela, može postići velika dela".
A o kvalitetu meda porodice Periškić šta reći, još dok ga zahvatate kašikom naslućujete po njegovoj gustini i boji da je to to, međutim prava senzacija nastupa kada med dođe u kontakt sa nepcima, punoća njegovog ukusa i prava mera slasti još dugo posle vesele naše čulo ukusa.
Sve vrste smo probali i ni sa jednom nećete pogrešiti.
Možda je ipak najbolje da se u to sami uverite.
VAŽNO.
Pedijatri upozoravaju da med ne sme da se daje deci mlađoj od jedne godine. Razlog je opasnost od mogućeg botulizma. Bakterije botulizma se nalaze u prašini i zemlji koja može dospeti u med. Bebe nemaju razvijen imuni sistem kako bi se odbranili od infekcije.

MED KAO UKUSNA ODBRANA OD BAKTERIJA I VIRUSA - slika 2MED KAO UKUSNA ODBRANA OD BAKTERIJA I VIRUSA - slika 3MED KAO UKUSNA ODBRANA OD BAKTERIJA I VIRUSA - slika 4MED KAO UKUSNA ODBRANA OD BAKTERIJA I VIRUSA - slika 5