Bio-kutak logo

CRNI BIBER LEKOVITI ZAČIN

25.02.2021. 11:02

CRNI BIBER LEKOVITI ZAČIN - slika 1

Zanimljivosti o biljci

Crni biber je višegodišnja drvenasta lijana iz familije Piperaceae.
Poreklom je iz tropskih područja Južne i Jugoistočne Azije.
Može da naraste i do 4 metra u visinu ili pak dužinu oslanjajući se na drugo stablo.
Listovi su srcoliki, a cvetovi veoma sitni formirani u klasaste cvasti.
Plod je bobica, prečnika oko 5 mm, tamnocrvene boje i sadrži jednu semenku koja se osušena koristi kao začin, intenzivnog je mirisa i ljutog ukusa.
Crni biber najbolje uspeva na vlažnim, dobro ocednim i plodnim zemljištima.
U uslovima komercijalne proizvodnje biljka se razmnožava reznicama, uz obavezno đubrenje i orezivanje dva puta godišnje.
Navodnjavanje je nužno naročito tokom prve tri godine nakon sadnje, četvrte godine biljka počinje da donosi rod i tako narednih sedam.
Plodovi se beru pre nego što potpuno sazru, jer sazrevanjem gube svoja aromatična svojstva.
Najpoznatije varijante bibera su crni, beli i zeleni koji se razlikuju u osnovi po vremenu berbe i dužini zrenja.
Crni biber se dobija od nezrelih i neoljuštenih plodova, koji se kratko kuvaju u vreloj vodi i na taj način čiste i štite od kvarenja. Zatim se suše dok se spoljašnja opna ne smežura i poprimi crnu boju.
Beli biber dolazi od sasvim zrelih plodova pri čemu se spoljni omotač u potpunosti odstranjuje različitim tehnikama.
Zeleni biber se dobija kao i crni preradom nezrelih plodova, s tom razlikom da se sveži plodovi konzervišu da bi se zelena boja očuvala.

Crni biber kroz istoriju

Crni biber se koristi još od antičkih vremena, kako u kulinarstvu, tako i u tradicionalnoj medicini. Začin kojim se dominantno trgovalo kroz istoriju, bio je sredstvo plaćanja, međutim nekada i uzrok ratova.
Poreklo reči čitavog roda bibera potiče iz Tamilskog jezika kojom se oznčava vrsta Piper longum. Reč se selila iz Tamilskog najpre u Grčki, a zatim u Latinski kao piper. Današnji naziv „biber“ u srpskom jeziku je zapravo turcizam (karabiber).
Čuli ste za izreku „papreno skup“, e pa ona u stvari dolazi iz holandskog jezika i reči „peperduur“ (skup kao biber) kojom se nedvosmisleno opisuje skupocenost ovog začina.
Zbog izuzetnog značaja i vrednosti koju je imao u vreme Mletačke republike i Đenove ovaj začin su često nazivali i „crno zlato“.
Danas je gotovo nemoguće zamisliti kuhinju bez bibera, a kod nas postavljen sto bez ovog začina, naročito kada je domaća supa ili čorba nedeljom na trpezi.
Najveći svetski proizvođači crnog bibera su Vijetnam i Etiopija, zatim slede Indija, Brazil i Indonezija.
Crni biber je jedna od najtraženijih sirovina na globalnom tržištu začina sa učešćem od oko 20% ukupne trgovine začinima.
Singapur je prestonica svetske trgovine biberom.

Sve dobrobiti crnog bibera

Glavni sastojak crnog bibera je alkaloid piperin koji povećava apsorpciju selena, vitamina B12, karotena, kurkumina i drugih hranjljivih materija.
Mnoge laboratorijske studije utvrdile su da je piperin efikasan u borbi protiv upalnih procesa i koristan u ublažavanju bolova uzrokovanih artritisom. Pospešuje cirkulaciju i deluje preventivno na upalu zglobova koja može da nastane zbog lošeg protoka krvi.
Crni biber će poboljšati probavu i olakšati varenje hrane kroz povećanu produkciju i lučenje hlorovodične kiseline u želucu. Crni biber osim toga jača digestivni trakt, čime se skraćuje vreme potrebno za tranzit hrane.
Piperin u crnom biberu takođe poboljšava metabolizam i podstiče razgradnju masnih ćelija, pa sagorevanje kalorija ide brže.
Uzevši u obzir da je diuretik i diaforetik, biber stimuliše izbacivanje toksina iz organizma.
Mnoge laboratorijske studije dokazale su pozitivne efekte piperina na funkcionisanje mozga, jačanje memorije, kao i sprečavanje simptoma Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.
Crni biber podstiče lučenje serotonina i time popravlja raspoloženje, ali i povećava nivo beta-endorfina u mozgu, koji deluju kao prirodni antidepresivi.
Antioksidativna svojstva crnog bibera mogu pomoći u tretmanu dijabetesa i stabilizacije nivoa šećera u krvi.
Naučno je dokazano da crni biber ima antikancerogena svojstva. Sadrži aktivna jedinjenja koja usporavaju razmnožavanje kancerogenih ćelija i dovode do njihove smrti.
Imajući u vidu njegova antimikrobna svojstva, biber se nalazi u mnogim lekovima protiv kašlja i prehlada. Piperin u crnom biberu takođe može onemogućiti razvoj bakterija koje uzrokuju respiratorne infekcije.
Crni biber sadrži i značajne količine vitamina K, gvožđa i mangana.
Korisno je znati da mleveni biber usled isparavanja brzo gubi svoja aromatična svojstva, stoga je preporučljivo držati ga u dobro zatvorenim kutijama ili teglicama na tamnom mestu.
Optimalno je da ga kupujete u zrnu i neposredno pre konzumacije sameljete potrebnu količinu, jasno ukoliko imate mlin za ovu namenu.

U prodavnici “Bio Kutak” trenutno možete kupiti crni biber u zrnu, kao i mleveni po fantastično povoljnoj ceni ili naručiti on-line u internet prodavnici www.biokutak.co.rs
Hvala što nam verujete.

Važno:
Crni biber može da izazove alergijsku reakciju, tako da oni koji “nisu u ljubavi” sa ovim začinom neka hranu začine, da ne kažem “zaljute”, nekim drugim sastojcima.

CRNI BIBER LEKOVITI ZAČIN  - slika 2CRNI BIBER LEKOVITI ZAČIN  - slika 3