Bio-kutak logo

PERUANSKA MAKA ČUDO SA ANDA

25.03.2021. 09:03

PERUANSKA MAKA  ČUDO SA ANDA  - slika 1

Maka nekad i danas

Peruanska maka, zlatna maka ili samo maka je poreklom, da pogađate, iz Perua. Zanimljivo da je poznata i pod imenom peruansko čudo, ali i peruanski žen-šen.
U ćupovima naroda Moče pronađeni su ostaci make stari gotovo 2000 godina što potvrđuje da se koristila u ishrani tadašnjih civilizacija, između ostalog i Inka, najvećeg carstva u pretkolumbovskoj Americi koje su zbrisali španski osvajači pod komandom Fransiska Pisara u XVI veku, istina i doneli maku na evropski kontinent.
Smatrala se svetim korenom i prinošena je kao žrtva bogovima.
Maka (Lepidium Meyenii) je dvogodišnje korenasto povrće iz porodice Brassicaceae kojoj pripadaju i nama daleko poznatije vrste kao što su brokoli, karfiol, kupus i druge.
Uspeva čak na preko 4.ooo m nadmorske visine što je glavni razlog zašto ovu biljku nije problem organski uzgajati. U prilično surovim klimatskim uslovima prosto se bolesti i štetočine nisu „zapatile“.
U prirodi, peruanska maka raste u tri oblika, boje i odnosa : Žuta – 60 %, Crvena – 30%, i Crna 10%.
Dokazano je da se jedino efikasno i potpuno dejstvo peruanske make postiže samo mešavinom sve tri vrste, i to u prethodno navedenom odnosu koji se kao takav javlja i u prirodi.
Komercijalno se uzgaja isto u ove tri boje zbog značajne razlike u ceni. Naime, crvena i crna maka su znatno skuplje od žute.
Njena popularnost je gotovo eksplodirala tokom poslednjih decenija. Smatra se jednom od najmoćnijih adaptogenih biljaka.
To su biljke koje omogućavaju ljudskom organizmu da funkcioniše neprekidno i kvalitetno u dugom vremenskom periodu, predupređujući mnoge bolesti ili problematična zdravstvena stanja.
Danas je u Skandinavskim zemljama peruanska maka dnevna rutina među mnogim ženama, dok se recimo u Norveškoj smatra lekom i izdaje isključivo na recept.
Nažalost evropsko tržište je u poslednje vreme sve više preplavljeno makom iz Kine, čiji je kvalitet i sastav upitan. Kina 2015. godine preuzima primat u svetskoj proizvodnji i prometu makom i značajno obara cenu ove jedinstvene biljke.

Šta zapravo maku čini posebnom

Zlatna Maka je najprirodniji i najzdraviji način da pomognete svom telu.
Važno je istaći da je endokrinolozi širom sveta preporučuju onima koji ne mogu ili ne žele da se podvrgnu hormonskoj terapiji.
Pored toga što uspostavlja i reguliše hormonsku ravnotežu čitavog organizma, maka kao izvanredni adaptogen štiti nas od sve prisutnijeg stresa, popravlja raspoloženje, jača imunitet, povećava fizičku snagu i izdržljivost.
Izuzetne karakteristike peruanska maka duguje jedinstvenom sastavu koji uključuje posebne alkaloide makaene 1, 2, 3 i 4 i makaide samo njoj svojstvene, zatim fitosterole, flavonide, tanine, amine, amide i druga značajna jedinjenja. Takođe je bogata belančevinama, ugljenim hidratima, vlaknima, esencijalnim aminokiselinama, vitaminima B1, B2, B12, C i E, kao i kalcijumom, fosforom, magnezijumom, kalijumom, gvožđem i obiljem fitonutritijenata.
Bez svake sumnje najpoznatiji benefit make je njen veliki potencijal da poveća libido i plodnost, nivo testosterona i estrogena kod oba pola. Moćan je afrodizijak. Iza ovakvih tvrdnji stoje naučni dokazi i sprovedene studije.
Kod muškaraca vrlo efikasno rešava problem uvećane prostate, koji posle 50-te postaje veoma čest i sa godinama sve ozbiljniji.
Pokreće energiju, povećava izdržljivost i vraća brzo snagu nakon napornih treninga što je sportistima naročito važno.
Popravlja raspoloženje i suzbija depresiju i razne oblike anksioznosti, zahvaljujući flavonidima koje sadrži.
Eliminiše problem loše periferne cirkulacije koja može da se manifestuje glavoboljom, slabom koncentracijom, hladnim ekstremitetima usled nedostatka kiseonika. Peruanska maka uspostavlja brzo i efikasno pravilan rad čitavog našeg krvotoka i vraća funkcije organizma u ravnotežu.
Pomaže u zaštiti kože od štetnih UV zraka zahvaljujući polifenolima i glukozinolatima. Ne zaboravite, prekomerno izlaganje UV zracima može povećati rizik od raka kože.
Ublažava simptome menopauze i postmenopauze kao što su valunzi, noćno znojenje, isprekidani san, nagle promene raspoloženja i dr..
Maka je veoma bogata kalcijumom, čak više od mleka, stoga jača naše kosti i štiti od osteoporoze.
Odlična je za memoriju, brže i lakše učenje, ovo posebno važi za crnu maku, čak se preporučuje u terapijama za stanja kao što je Alchajmer.
Imajući u vidu prethodno navedene koristi od peruanske make, pri čemu nisu nabrojane ni blizu sve, verujem da će vas „zagolicatiˇ“ da proverite u kojoj meri je to tačno, osim ako je već ne koristite.
Inače, preporučeni dnevni unos je 1 do 2 kafene kašike (2-5 g). Može se dodavati raznim jelima (ovsene kaše i slatkiši) i napicima (jogurt, smuti itd.).
“Bio Kutak” je za vas obezbedio sve tri boje peruanske make, organski proizvedene od renomiranih proizvođača koje možete kupiti u samoj prodavnici ili naručiti on-line u internet shop-u www.biokutak.co.rs
Hvala što nam verujete.

Važno:
Konzumiranje u preporučenim dozama ne izaziva baš nikakve nus pojave.
Ukoliko imate problem sa tiroidnom žlezdom budite oprezni sa korišćenjem make, poželjno je da obavite prvo konsultacije sa vašim lekarom.
Takođe, zbog interakcije sa drugim lekovima, ukoliko ih jasno koristite, posavetujte se sa vašim lekarom pre nego što počnete sa upotrebom make.

PERUANSKA MAKA  ČUDO SA ANDA   - slika 2PERUANSKA MAKA  ČUDO SA ANDA   - slika 3PERUANSKA MAKA  ČUDO SA ANDA   - slika 4