Bio-kutak logo

KANTARION DA VAM ODAGNA ZLE MISLI

12.11.2020. 06:11

KANTARION DA VAM ODAGNA ZLE MISLI- slika 1

Biljka za koju se dobro znalo još pre nove ere

Kantarion (Bogorodičina trava, Gospino zelje, ...) je višegodišnja zeljasta biljka sa jako razgranatim korenom. Stabljika je uspravna, pri vrhu elipsoidnog oblika, gola, visine do 100 cm. Listovi su bez cvetne drške, jajasti do linearni, takođe goli, sa prozračnim tačkama na liskama. Cvetovi su žuti, sakupljeni u obliku štitaste cvasti. Krunica je zlatnožute boje, dok je čašica prekrivena žlezdama sa etarskim uljima. Plod je bradavičasta čaura. Cveta od maja do septembra.
Kantarion je u Srbiji najviše zastupljen u brdsko-planinskim područjima gde se uglavnom sakuplja, dok se znatno manje plantažno gaji iako nije posebno zahtevan.
Još u V veku pre nove ere, čuveni grčki lekar Hipokrat, oficijelno smatran "ocem medicine" tvrdio je da je "Kantarion čudotvorna biljka koja ima snagu da otera gotovo svaku bolest". Ako se zna da je Hipokrat poživeo 90 godina, pre dva i po milenijuma, rekao bih da mu treba verovati.
Mnogo kasnije, a opet daleko u prošlost, u srednjem veku, Paracelzijus je spoznao antidepresivno dejstvo kantariona. Međutim, tek 70-tih godina prošlog veka zvanična medicina ga je i potvrdila.
Kantarionova snaga leži u zeljastom nadzemnom delu biljke u cvetu. Koristi se dakle osušeni nadzemni deo.
Veruje se da kantarion koji cveta u sred leta skuplja sunčeve zrake da bi ih ljudima dao tokom tmurnih i hladnih meseci.

Kantarion pomaže kod ....

Upotreba kantariona u narodnoj medicini je vrlo raznovrsna.
Prilično davno se koristio za lečenje i zarastanje rana, protiv posekotina, opekotina i hemoroida.
Kasnije upotrebu je našao u obliku čaja kod bolesti organa za disanje i organa za varenje.
U novije vreme kantarion se upotrebljava u medicini u obliku infuza i kod blažih oblika neurotičnih depresija (kao što su klimakterijum, nesanica i dr.)

Kantarion je inače priznat kao lek za upotrebu kod blagih i umerenih depresija od strane Svetske zdravstvene organizacije. Osim kao antidepresiv koristi se i kao sedativ, antibiotik, spolja i iznutra.

Aktivni sastojci kantariona povećavaju nivo serotonina, dopamina i noradrenalina u mozgu, drugim rečima popravljaju raspoloženje.

Kantarion uspešno kroti simptome menopauze (valunzi, promene raspoloženja, ...) i ublažava predmenstrualne tegobe.

Sastojak je mnogih čajnih mešavina zbog svog širokog spektra korisnosti.

Eterično ulje kantariona sprečava grčeve, olakšava nadimanje i želudačne tegobe. Koristi se za smanjenje bola kod gastritisa i za zarastanje čira na želucu i na dvanaestopalačnom crevu.
Eterično ulje kantariona deluje protiv crevnih parazita i pomaže kod upale hemoroida i uboda insekata.

Kantarion je našao široku primenu i u kozmetičkoj industriji. Kantarionovo ulje štiti kožu, sprečava upalne procese na njoj, neguje osetljivu, suvu i ispucalu kožu. Dobro je za opuštanje mišića i pomaže kod slabije cirkulacije.

I na kraju imajte na umu da Vam kantarion neće pomoći "preko noći", do izlečenja ili bar olakšanja tegoba biće potrebne nedelje pa čak i meseci.

Važno je da znate

Iako se kantarion u nekim zeljama može kupiti isključivo na recept, kod nas to nije slučaj i često ga možete naći u prodavnicama zdrave hrane.

Ipak, treba biti oprezan prilikom korišćenja ove biljke, pre svega jer dolazi do interakcije sa velikim brojem lekova.
U kombinaciji sa lekovima koji deluju na centralni nervni sistem (antidepresivi, opijati, stimulansi i dr.) posledice mogu biti vrlo ozbiljne.
Osobe koje ne piju nikakve lekove mogu slobodno da uzimaju kantarion.
Kantarion stimuliše enzime jetre da brže metabolišu lekove pri čemu smanjuje njihove koncentracije u krvi, pa može doći do osetnog slabljenja ili potpunog izostanka dejstva primenjenog leka.

Važno je naglasiti da se kod spoljašnje upotrebe kantarionovog ulja, koža postaje preosetljiva na sunčevu svetlost.

Osobe koje se spremaju za operaciju i koje nužno čeka anestezija moraju se suzdržati od konzumiranja kantariona bar nekoliko nedelja pre.

Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.

Pročitajte pažljivo uputstvo, da ne kažem način upotrebe na proizvodu od kantariona pre kupovine. U svakom slučaju posavetujte se sa Vašim lekarom ili farmaceutom.

KANTARION DA VAM ODAGNA ZLE MISLI - slika 2KANTARION DA VAM ODAGNA ZLE MISLI - slika 3KANTARION DA VAM ODAGNA ZLE MISLI - slika 4