Bio-kutak logo

GAVEZ DAR SA NEBA

29.10.2020. 06:10

GAVEZ DAR SA NEBA- slika 1

Rajska biljka

Gavez ili na latinskom Symphytum officinale je višegodišnja cvetna biljka iz porodice Boraginaceae.
Postoji verovanje da je stigao pravo iz rajskog vrta zbog njegovih neobično moćnih lekovitih svojstava koja sežu u daleku prošlost (preko 2000 godina).
Poreklom je iz Evrope, raste u vlažnim staništima, pored puteva i kanala, a posebno voli senovita mesta. Vekovima se uzgaja u Aziji i Evropi pre svega kao lekovita biljka, ali i povrće.
Koren je razgranat, vretenast i mesnat. Kada jednom podignete zasad korenov sistem će svake godine napredovati i tako decenijama. Stablo gaveza dostiže visinu i do 90 cm, pokriveno je dlakama, spolja je čvrsto, a iznutra šuplje. Listovi su široki, takođe gusto dlakavi, naborani od mrežastih nerava. Cvetovi su zvonastog oblika, uglavnom crvenoljubičasti, ređe bele ili krem boje. Berba se može obaviti u jesen ili u rano proleće kada se vadi rizom sa korenjem, koji se dobro opere, izreže u komade i suši.
U tradicionalnoj medicini, gavez se koristio interno u vidu čaja za lečenja gastritisa, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, zatim za ublažavanje kašlja i izbacivanje sluzi.
Eksterno kao mast, za brži oporavak nakon preloma kostiju, uganuća, za obloge uključujući tretman za smanjivanje bola kod osteoartritisa (degenerativnog oboljenja zglobova).
Zbog izrazito velike moći u pogledu regeneracije tkiva, u narodu postoji verovanje da dva prsta mogu srasti jedan sa drugim ukoliko bi se povezali gavezom i tako ostali duže vremena.

Moje iskustvo sa gavezom

Bez obzira na događaj koji se nije skoro desio, zbog količine neprijatnosti i bola pamtim ga kao da je bio juče, a sve se odigralo zapravo pre dvadeset godina tokom igranja košarke sa prijateljima. Mesto dešavanja, fiskulturna sala jedne osnovne škole u Pančevu koju je zakupljivala firma mog dobrog prijatelja, vikendom u određenim terminima.
Prilikom jednog doskoka izvrnuo sam zglob leve noge, ali baš izvrnuo. Samo posle par minuta izgledalo je strašno. Na mestu zgloba kao da je neko umetnuo tenisku lopticu bez trunke preterivanja, ništa manje nije ni bolelo.
Svi su se prilično uspropadali, ali i brzo reagovali, pošto je bila nedelja pravac Urgentni centar u Beogradu. Tamo su me relativno brzo zbrinuli. Najpre su snimili nogu i konstatovali da ništa nije slomljeno, međutim olakšanje je kratko trajalo pošto su mi odmah zatim saopštili da sam potpuno iskidao ligamente i da moraju da mi stave gips bar na dve nedelje. S obzirom da mi je to bio prvi bliski kontakt sa gipsom osećanja su se kretala u širokom dijapazonu, od besa do potpune bespomoćnosti.
O reakcijama roditelja kada su me ugledali sa nogom u gipsu, gotovo do kolena, ne bih da posebno elaboriram.
Bilo kako bilo, posle dve nedelje sam skinuo gips pri čemu je zglob i dalje bio pod otokom, a ja nisam mogao na levu nogu da se oslonim ni pod razno, bolovi su "sevali" pri najmanjem pokretu zgloba. Ipak najviše me je uplašila zabrinutost lekara, koji posle kraćeg razmišljanja ipak odlučuje da nogu ne vraća ponovo u gips, što je nakratko isto bila opcija, već da se narednih nedelju dana ponašam kao da je noga i dalje u gipsu, bez oslanjanja na istu, uz što više mirovanja i obavezno mazanje otoka gelom ili mašću od gaveza.
Tek tada sam se prvi put susreo sa gavezom, i počeo da koristim gel od istog po lekarskim instrukcijama.
Imao sam utisak da je noga svakim danom bila bolje bar po malo. Oporavak je išao super i već posle dve nedelje nakon skidanja gipsa mogao sam lagano da potrčim. I danas sam potpuno uveren da zglob ne bi tako brzo zacelio da nije bilo gaveza.

Upotreba gavez i njegov značaj

Odlične rezultate je pokazao kod ubrzanog zarastanja fraktura kostiju, kod zapaljenja tetiva, zglobova, vena, artritisa, hematoma i dr..
Melem od listova gaveza pomaže kod reumatizma.
Ekstrakt korena stavlja se u kreme za lice jer ispravlja bore i tako podmlađuje, a delotvoran je i kod akni, modrica i otoka. U obliku tinkture rešava problem sa kurijim očima i žuljevima.
Postoje kliničke studije koje su dokazale da je efikasan u ublažavanju bola donjeg dela leđa, što se smatra posledicom savremenog načina života.
Alantoin je zapravo ključni sastojak korena gaveza koji pomaže rast i razmnožavanje ćelija i obnavljanje tkiva.
Zanimljivo je da se od listova gaveza potopljenih u kišnicu dobija efikasan i potpuno prirodan insekticid za baštensko bilje na primer.
Imajući u vidu da gavez i preparati od istog sadrže nezasićene pirolizidinske alkaloide, njegova upotreba je ograničena, eksterno na svega 6 nedelja godišnje, ne više od 10 dana u kontinuitetu i ne preporučuje se tokom trudnoće i dojenja, kao ni deci.
Takođe, nipošto ne nanosite na otvorene rane.
U svakom slučaju obavezno pročitajte uputstvo na proizvodima od gaveza, a neće biti suvišna ni konsultacija sa lekarom ili farmaceutom.
U prodavnici "Bio Kutak" možete pronaći veliki izbor preparata na bazi gaveza, "zavirite" slobodno u internet prodavnicu i odaberite nešto po Vašoj meri.

GAVEZ DAR SA NEBA - slika 2GAVEZ DAR SA NEBA - slika 3GAVEZ DAR SA NEBA - slika 4