Bio-kutak logo

BELA IMELA ČUVAR ZDRAVLJA

29.07.2021. 18:07

BELA IMELA ČUVAR ZDRAVLJA- slika 1

Bela Imela biljka sa magičnim moćima
Bela Imela ili samo Imela (Viscum album L. - Viscaceae / Loranthaceae) je okruglasti, zimzeleni žbun, raste kao poluparazit na drveću u Evropi i severnoj Aziji.
Stabljika je kratka, debela, razgranata, grane su razdeljene na člankove, listovi su duguljasti, naspramni, kožasti i sedeći. Cvetovi su sitni, žutozeleni, jednopolni. Plod je bobica, prvo zelena pa bela, sadrži lepljivi sok, uz napomenu da je plod Imele otrovan.
Biljka vrši proces fotosinteze iz ksilema drveta domaćina odakle se snabdeva vodom i mineralnim materijama. Zanimljivo je da jedna vrsta ptica, drozd imelaš utiče na širenje imele pošto kljun ulepljen sokom bobica „briše“ o koru drveća, kada se lepljivi sadržaj osuši i stvrdne, seme se čvrsto zakači za drvo i proklija.
Važno je znati da lekovitost Imele zavisi od toga na kom drvetu živi: lekovita je ona sa drveta jabuke, kruške i šljive, ali ne i ona sa četinara, vrbe, hrasta i lipe.
Zlobnici bi za Imelu mogli reći kakva je to biljka bez korene, znate onu „tikva bez korena“ jer se radi o poluparazitu koji raste na drveću. Međutim, za Imelina lekovita svojstva se već prilično dugo zna. Pokazala se korisnom kod snižavanja krvnog pritiska, protiv zakrčenja krvnih sudova, reume, vrtoglavice, grčeva, kao pomoćno sredstvo u lečenju pojedinih vrsta tumora i dr..
Lekoviti deo biljke je zapravo cvet sa listom (Visci albi herba) koji sadrži lektine, proteine, polipeptide, lignane, flavonide, polisaharide itd..
Još su keltski sveštenici pripisivali Imeli čudotvorne moći, pri čemu su je čak ritualno sekli zlatnim srpom.
Ko je ljubitelj stripa i/ili crtanih filmova o Asteriksu dobro zna da je i druid Panoramiks Imelu koristio za čarobni napitak. Osim toga Eneja, jedan od junaka u Trojanskom ratu uz pomoć grane Imele uspeva da otvori vrata podzemnog sveta.
U nekim zemljama se tokom Božićnih praznika Imela kači iznad ulaznih vrata da bi prizivala goste. Kada se dvoje sretnu ispod ovako okićenih vrata običaj je da se poljube, jer se veruje da ovakvi poljubci rađaju večnu ljubav, u svakom slučaju garantuju sreću.

Kako Imela „uzima stvar u svoje ruke“
Pripremanje biljke se razlikuje u zavisnosti od terapeutske namene, da li se koristi za kardiovaskularne probleme ili onkološke.
Čuveno je dejstvo Bele Imele poput citostatika, selektivno napadajući i uništavajući ćelije raka uz snažan imuno odgovor.
Dokazano delotvorna u terapijama kod malignih oboljenja i pretkancerogenih stanja, naročito kod karcinoma dojke.
Pozitivno dejstvo Bele Imele na kardiovaskularni sistem je značajno, osim što reguliše krvni pritisak, takođe stimuliše cirkulaciju i sprečava aritmiju. Širenjem arterija blagotvorno utiče na srčani mišić. U tradicionalnoj medicini čaj od bele imele se koristi za regulisanje krvnog pritiska.
Danas kada već gotovo godinu i po dana živimo sa pandemijom korona virusa, kada je u svetu do sada umrlo oko 4 miliona ljudi od pomenutog virusa, kada nam se preti četvrtim talasom i licitira samo kada bi se zapravo mogao desiti i kod nas, veoma je važno da osim vakcinacije i malo više discipline nešto preduzmemo i po pitanju sopstvenog imuniteta. Bela Imela sa svojim izuzetnim antivirusnim svojstvima je posebno važna za stariju populaciju i sve one sa hroničnim oboljenjima kao što su srčani bolesnici i dijabetičari.
Vrlo je efikasna kod suzbijanja respiratornih infekcija, pomaže ne samo kod obične prehlade već i kod vrlo ozbiljnih oboljenja disajnih puteva, pa čak i karcinoma pluća.
Bela Imela pomaže u prevazilaženju brojnih manifestacija u menopauzi, kao što su valunzi, disbalans metabolizma masti, poremećaj nivoa insulina, reumatskih i drugih bolova u zglobovima, razdražljivosti.
Ekstrakt Bele Imele se tradicionalno koristi u Evropi u terapiji obolelih od epilepsije. Postoje izveštaji, istina na malom broju pacijenata koji su pokazali da je tretman Belom Imelom oslobodio obolele od epilepsije, simptoma ukočenosti i oduzimanja.
Balansira još rad hormona, podstiče varenje, lučenje žuči, pomaže kod izbacivanja viška vode iz organizma, stimuliše rad limfnog sistema, povećava plodnost kod oba pola i još zaista mnogo toga. Bela Imela je čest sastojak mnogih čajnih smeša i prirodnih preparata.
U „Bio Kutku“ možete kupiti herbu Bele Imele, kao i kapi od iste biljke pouzdanih proizvođača. Svratite do nas ili poručite on-line.
Uputstvo za pripremu čaja: Jednu kafenu kašiku herbe imele uveče preliti šoljom (200ml) hladne vode, sud poklopiti i ostaviti da stoji preko noći. Ujutru čaj procediti. Ovu količinu čaja popiti u toku dana u gutljajima bez šećera. Imelu treba uzimati kratko vreme, sa prekidima.
Što se tiče kapi od Bele Imele sledite uputstvo proizvođača.
Napomena:
Kod osetljivih osoba može da izazove alergijske reakcije, glavobolju i povišenu temperaturu. Budite oprezni u tom smislu da se prvo posavetujete sa svojim lekarom i da svakako slušate svoje telo.

BELA IMELA ČUVAR ZDRAVLJA - slika 2BELA IMELA ČUVAR ZDRAVLJA - slika 3