Bio-kutak logo

PROSO OLJUŠTENO

-17%
PROSO OLJUŠTENO

Šifra: 218

149 RSD180 RSD

Jedinica mere: kilogram

Pakovanje: Roba na merenje

PROSO OLJUŠTENO

Opis:

Proso je žitarica koju slobodno možemo nazvati superhranom – kako zbog vitamina i minerala kojima obiluje, tako i zbog toga što od nje možete da spremate slatka i slana jela. Lako je svarljiva, ne sadrži gluten, te je idealna u ishrani trudnica, dojilja i beba od najranijeg uzrasta. Povećava baznost organizma, a smanjuje njegovu kiselost. Na ovaj način sprečava rast i razvoj bakterija. Fungicid je. Ojačava bubrege, slezinu i pankreas. Najbolja je žitarica protiv kandidijaze. Pomaže kod prevencije pobačaja.Proso je bogato vitaminom B, posebno nijacinom, B17,B6, folnom kiselinom, kalcijumom, gvožđem, natrijumom, magnezijumom i cinkom. Proso ne sadrži gluten pogodan je za upotrebu u ishrani ljudi koji pate od celijakije. Ima visok procenat aminokiselina. Ljudima koji imaju problema sa tiroidnom žlezdom ne preporučuje se velika konzumacija prosa, jer ono sadrži inhibitore tiroidne peroksidaze.

Uputstvo:

Proso se može koristiti i u pripremi slanih i u pripremi slatkih jela, a možete ga kuvati, peći ili pržiti. Kuva se 1 šolja prosa sa 3 šolje vode i prstohvatom soli 30 minuta.

Nutritivne vrednosti:

Energetska vrijednost – u 100 grama prosa je 378,1 kalorija, odnosno 1581,97 J. Od masnih kiselina je tu 0.7 grama zasićenih masnih kiselina, a 2.9 grama mono i polinezasićenih masnih kiselina.

*NAPOMENA: Nastojimo da budemo što precizniji u opisu svih proizvoda, ali ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka. Informacije o proizvodima nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja i nelagode javite se svom lekaru, terapeutu, farmaceutu.