PALENTA 1kg
Šifra: 342
100 RSD
Jedinica mere: komad
Proizvođač: MIROTIN-TISA
Zemlja porekla: Srbija
PALENTA 1kg
Opis:
Palenta ili kačamak je jelo koje je nastalo u severnoj Italiji. Narodni naziv palente je kačamak i od davnina smatrala se seoskim jelom. Veoma zdrava i ukusna, palenta (kačamak) se i priprema veoma lako i može se konzumirati na razne načine u kombinaciji sa različitim namirnicama. Ovaj obrok sadrži dovoljno minerala, nutritijenata i vitamina koliko je telu potrebno da bi normalno funkcionisalo. Palenta ima veliki učinak na sprečavanje raznih bolesti, kao i na sve ukupno zdravlje čoveka. Ona u svom sastavu ima prirodne masti tj. karitenoide i upravo te zdrave masnoće zaslužne su za palentine moći koje pospešuju bolji i kvalitetniji rad creva. Palenta (kačamak) je odlična u otklanjanju viška kilograma, jer takođe utiče i na dobro i zdravo varenje hrane.
Uputstvo:
Palenta tj. kačamak može se pripremati na dva načina. Svaki je veoma lagan i brz za pripremu. Da bi se napravila palenta na prvi način potrebno je u lonac staviti 3 i po šolje vode. Nakon toga dodaje se malo suncokretovog ulja i prstohvat soli. Kada sve to provri temperatura se smanjuje na minimun i sipa se jedna šolja kukuruznog brašna uz konstantno mešanje. Kod spremanja palente preporučuje se upotreba drvene kašike, zbog oksidacije metalne kašike. Uz ovaj ukusan obrok mogu se dodati neke zdrave semenke ili omiljeno povrće. Drugi način na koji se kačamak (palenta) može spremiti jeste sledeći. U posudu se sipa litar i po vode. Zatim dodaje se jedna kašičica soli i sačekati da voda provri. Kada je voda ključala dodaje se 500 g kukuruznog brašna. Brašno će ostati na površini vode. U brašnu se drvenom varjačom napravi rupa i ostavi se da se tako kuva na umerenoj laganoj vatri. Posle izvesnog vremena brašno će se stopiti sa vodom i tada je palenta, ukusna i zdrava, spremna za konzumiranje. Od palente mogu se spremati i razna jela, a jedno od njih su ukusne i zdrave projice. Sastojci potrebni za projice od palente su sledeći: 150 g palente; 3 jaja; 200 g brašna; 300 g sitnog sira, nemasnog; 1 kašičica soli; 1 prašak za pecivo; 200 ml jogurta; 100 ml suncokretovog ulja. Dok se priprema smesa potrebno je rernu uključitina 200 stepeni. U jednu činiju umute se jaja sve dok ne budu blago penasta i u njih se dodaje ulje i jogurt, a zatim se smesa dobro umesi sa mikserom. Nakon dobijanja homogene smese dodaje se palenta i brašno sa kašičicom soli i sa praškom za pecivo. Projice se peku na 190 stepeni sve dok ne porumene.
Nutritivne vrednosti:
100 g palente sadrži oko 380 kalorija.
*NAPOMENA: Nastojimo da budemo što precizniji u opisu svih proizvoda, ali ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka. Informacije o proizvodima nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja i nelagode javite se svom lekaru, terapeutu, farmaceutu.