Bio-kutak logo

SHITTAKE (ŠITAKE) 50g

SHITTAKE (ŠITAKE) 50g

Šifra: 359

390 RSD

Jedinica mere: komad

Proizvođač: LEKOVITO

SHITTAKE (ŠITAKE) 50g

Opis:

Shiitake su poznate u literaturi kao visoko efektivne medicinske gljiive već vekovima. U Kini, u Japanu i u SAD Shiitake i njeni preparati se koriste veoma uspešno u tretmanima protiv ćelija raka. U poslednje vreme i u Evropi se poklanja velika pažnja ovoj fantastičnoj medicinskoj gljivi. Ukoliko su gajene prema drevnoj tradiciji imaju izuzetnu nutricionističku vrednost i poželjno ih je jesti što češće, čak svakodnevno, i to pripremljene na razne načine. Mogu se koristiti sveže ili sušene a isto tako upotrebljavaju se kao visokokoncentrovani ekstrakt ili prah (npr. kao tablete). Kod nas se mogu naći i sveže Shiitake gljive, ali su one obično pogrešno gajene po podrumima (za razliku od Japana i Kine gde se gaje na otvorenom. Samo ime, Shii - hrast i Take - gljiva, asocira da je ovoj gljivi potrebno sunce i drvena podloga (najbolje hrasta a ne piljevine) da bi dala najbolje rezultate. Takođe, kod nas se Shiitake mogu naći i sušene ali treba napomenuti da ih domaći uzgajivači neretko suše u rerni šporeta. Na našem tržištu su prisutne i Shiitake gljive uvezene iz Japana, Kine i SAD gde se uzgajaju i suše prirodnim putem. Lentinan: 1,3 glukan - značajan zbog antitumornog delovanja (1986.god.uveden u klinike kao antitumorno sredstvo). Eritadenin: derivat butanske kiseline, antiholesterolemik (smanjuje količinu holesterola u krvi) i preventivno sprečava arteriosklerozu, infarkt i dr. Pored ovoga Shiitake su izvor minerala: kalcijuma, fosfora, gvožđa, kalijuma i magnezijuma. Bogate su vitaminima: B1, B2, B3, B5, B6, B11, B12 i D, dok ostale sadrže u manjem procentu. Shiitake, takođe, sadrže sve esencijalne amino kiseline i biljna vlakna koja imaju važnu ulogu za probavni sistem

Uputstvo:

Budući da su gljive dehidrirane, ostaviti ih sat vremena u posudi sa vodom (može i više sati) da upiju vodu. Spremati ih kao i bilo koje druge jestive gljive. Takođe, mogu se spremati i kao čaj.

*NAPOMENA: Nastojimo da budemo što precizniji u opisu svih proizvoda, ali ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka. Informacije o proizvodima nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja i nelagode javite se svom lekaru, terapeutu, farmaceutu.