Bio-kutak logo

ZAŠTITITE SE OD KOMARACA EFIKASNO I PRIRODNO

06.08.2020. 06:08

ZAŠTITITE SE OD KOMARACA EFIKASNO I PRIRODNO- slika 1

Da li ste znali da komarci ...
Datiraju još od pre 79 miliona godina, iz doba Krede, možda se pitate kako je moguće da već nisu izumrli.
Da spadaju u najsporije insekte, lete brzinom od samo 1 - 2,4 km/h, pa ih je stoga lako eliminisati pod uslovom da ste ga prethodno nanišanili. Ovo obično ne važi kada ste legli da spavate, pa Vam zazuji komarac iznad glave, teškom mukom se odlučujete da ustanete i uključite svetlo kako bi ste se obračunali sa letećom beštijom, međutim od njega ni traga ni glasa. Ubeđeni da se negde inteligentno šćućurio i čeka da se vratite u krevet da bi ponovo dejstvovao.
Objašnjenje da komarac prilično glasno zuji za biće u proseku teško svega 2,5 mg leži u činjenici da je frekvencija kretanja krila komaraca 300 - 600 puta u sekundi.
Iako je istina da preferiraju osobe sa O krvnom grupom, komarce zapravo privlači veća koncentracija CO2 koji izdišemo i određeni mirisi.
Komarci su inače prenosioci vrlo ozbiljnih bolesti, žute groznice, zika virusa, denga groznice, virusa Zapadnog Nila itd.
Prouzrokuju više smrtnih slučajeva od bilo koje druge životinje na zemlji.
Ne znam da li ste čuli ali je i ove godine u Beogradu, Subotici i još nekim mestima po Srbiji detektovana vrsta komaraca koja prenosi malariju.
Sve u svemu ne radi se o prijateljski nastrojenim insektima.

Iskustva
Čini li Vam se da kod nas postoji značajna sličnost između dve pojave koje nas uvek iznova iznenade a događaju se svake godine manje više u isto vreme.
Sneg i poledica u januaru, kao i nesaglediva invazija komaraca tokom leta.
Zadužene službe gotovo uvek odreaguju kada najgore već prođe.
Pre desetak godina sa suprugom sam bio na koncertu Partibrejkersa na Paliću, muški štrand. Sve je slutilo da će to biti fenomenalno veče, odličan bend, prijatno vreme, solidan broj posetilaca, ...
I bilo je što se muzike tiče, međutim i danas pamtimo masakr koji su nam komarci priredili, čak je i Cane u jednom momentu rekao otprilike "Ljudi šta Vi radite sa ovim komarcima, gajite ih".
Siguran sam da ste imali neku sličnu situaciju kada prosto niste mogli normalno da se uveče prošetate svojim omiljenim parkom, kejom ili da odgledate (i odslušate) neki događaj na otvorenom zbog raspomamljenih rojeva komaraca.

Rešenje
Da li ima leka za ovo, pa ima.
Postoji gel protiv komaraca ali i drugih insekata na bazi etarskih ulja limuna, lavande, citronele i eukaliptusa.
Pravi se u dve varijante, za odrasle i za decu stariju od 12 meseci.
Proizvod je potpuno bezbedan, ne sadrži veštačke hemikalije protiv insekata i vrlo je prijatnog mirisa.
Nakon tretiranja etarska ulja isparavaju sa kože i deluju odbojno na komarce oko 2 h.
Što je priznaćete sasvim dovoljno da se uveče ispričate sa prijateljima na terasi vašeg najdražeg kafića (za one sa malo više sreće, kafića sa pogledom na reku) ili da se prošetate sa porodicom ne mlateći ekstremitetima poput junaka lutkarskog pozorišta.
Probajte i nećete se razočarati.
Ako se zaboravili da upotrebite gel protiv komaraca i do neželjenog kontakta ipak dođe postoji vrlo efikasno rešenje da umirite svrab i iritaciju kože, Herbateria gel.
Ovaj proizvod čine etarska ulja kamilice, kantariona, čajevca i lavande i prirodna je zamena za antibiotske kreme i masti.
U isto vreme ovaj Herbateria gel deluje protivupalno, antiseptično, značajno ublažava svrab i regeneriše kožu.
I stvarno radi.

ZAŠTITITE SE OD KOMARACA EFIKASNO I PRIRODNO - slika 2