Bio-kutak logo

VIRAK ZNA KAKO SA DAMAMA

10.06.2021. 21:06

VIRAK ZNA KAKO SA DAMAMA- slika 1

Od istorijskih zanimljivosti do botaničkih odlika Virak biljka (lat. Alchemilla vulgaris) ponekad izviruje i pod drugim nazivima kao što su vrkuta, zečija šapa ili gospin plašt. Pretpostavlja se da je ovaj poslednji naziv dobila zbog listova polukružnog oblika koji podsećaju na srednjevekovni ženski plašt. Od tog vremena virak se zapravo koristi kao lekovita biljka u narodnoj medicini.
Naučno ime roda potiče iz arapskog jezika od reči alkemelych što znači nebeska rosa.
Kod starih Germana, virak je bio posvećen boginji prirode i plodnosti, Frigi.
Prema podacima o njegovim lekovitim moćima najčešće je korišćen za zaceljivanje rana, zaustavljanje krvarenja, zarastanja desni posle vađenja zuba, kao i kod lakših dijareja. Tradicionalno se koristi i za ublažavanje tegoba usled proširenih vena i hemoroida.
Virak je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae) koja može dostići visinu i do pola metra pri čemu formira male žbunove.
Biljka sa snažnim, horizontalnim korenom, prizemni listovi su sakupljeni u rozetu iz koje izrasta uspravno ili poluuspravno dlakavo stablo.
Izdancii su zeleni i goli, a biljka je karakteristična po zvezdasto naboranim, mekim i maljavim listovima na čijim se rubovima izlučuju sićušne kapljice tečnosti koje se povremeno skupljaju u dnu lista obrazujući jednu krupnu kap. Te dragocene svetlucave kapljice sakupljali su u srednjem veku alhemičari kako bi ih koristili za dobijanje uvek aktuelnog „eliksira večnog života“, u poslednje vreme nešto manje važnog „kamena mudrosti“, pa čak i zlata.
Cvetovi su žutozeleni, sitni, neupadljivi, bez kruničnih listića.
Cveta od juna do septembra i raste na pašnjacima, vlažnim livadama, pored potoka naročito u brdsko-planinskim predelima. Kod nas je najviše ima u jugoistočnoj Srbiji, uz napomenu da Virak koji raste u nižim predelima gotovo da nema lekovitih svojstava. Istinski lekoviti Virak raste na najmanje 1700 metara nadmorske visine.
Inače je rasprostranjen u Evropi, Severnoj Americi i Aziji, sve do 2000 metara nadmorske visine.
Kao droga se korisiti nadzemni deo biljke u cvetu (Alchemillae herba). Herba (nadzemni deo) virka oficinalna je po X Francuskoj Farmakopeji, gde se nalazi na A listi (lekovito bilje sa tradicionalnom upotrebom).

Lekovita svojstva virka
Virak kao aktivne supstance sadrži tanine, katehin, gorke glikozide, saponine, flavonide, salicilnu, palmitinsku i stearinsku kiselinu, eterično ulje i vitamin C.
Zbog bogatstva taninskim materijama i vitaminom C, Virak je našao široku upotrebu kao odlično sredstvo za zaustavljanje krvarenja ( posle vadjenja zuba, krvarenja iz nosa, posekotina…), jačanje imuniteta, mršavljenje, protiv dijareje, upornog kašlja i upale ždrela. Dokazao je svoju svrhu i u dermatologiji pa se čaj od Virka primenjuje i na zdravu kožu čime ona dobija na mekoći i elastičnosti. Takođe se njime mogu tretirati kožne infekcije, ekcemi i ubodi insekata.
Zahvaljujući antioksidansima koje sadrži, a koji uklanjaju štetne slobodne radikale, virak se koristi i za ublažavanje bora i drugih znakova starenja na koži.
Virak je ipak najviše poznat kao pomoć kod ženskih bolesti: premenstrualnih bolova, pojačanog krvarenja tokom ciklusa, kod oslabljenog tonusa materice, u slučaju fibroma i endometrioze, kao i za intimnu negu u slučaju pojačanog vaginalnog sekreta. Odlično je sredstvo za suzbijanje infekcija izazvanih različitim virusima i bakterijama a naročito stafilokokom, bakterijom koja je postala otporna na mnoge antibiotike ali i infekcija izazvanih HPV (humani papiloma virus). U kombinaciji sa drugim biljkama (Hajdučka trava, Žalfija, Petrovac…) delotvoran je i kod ostalih infekcija.
Virak ima pozitivno dejstvo i na digestivni trakt. Ublažava stomačne tegobe, olakšava varenje, a može pomoći i u poboljšanju apetita.
Iskustva narodne medicine potvrđena su i naučnim ispitivanjima koja su pokazala njegovo gestrogeno, protivupalno i antiseptično delovanje.
Mada muškarci redje koriste ovu biljku ona je podesna za upotrebu u slučaju problema sa bruhom.
Mladi listovi se mogu koristiti za pravljenje čorbi, pirea i variva.
Virak u prahu se može koristiti i kao začin. Njega možete dodati u bilo koji obrok, odličan je za gubitak masnih naslaga jer reguliše metabolizam i ubrzava proces varenja hrane.
Najčešće se virak konzumira u vidu čaja. Od ove biljke se, takođe, prave tinkture (kapi), obloge i kupke. U Bio Kutku možete nabaviti i virak u rinfuzi za pripremu čaja, kao i kapi virka od pouzdanih proizvođača.
Čaj od virka priprema se tako što se jedna kašičica suve biljke prelije šoljom ključale vode i ostavi da odstoji 5-7 minuta. Uobičajena dnevna doza je 2-3 šolje.

Važno!
Čaj od Virka se uglavnom dobro podnosi ali je neophodan oprez kod obolelih sa problemima jetre, bolesnika na terpiji lekovima protiv zgrušavanja krvi, anemičnih osoba jer Virak sprečava apsorpciju gvoždja. Zato preporučujemo da se pre upotrebe Virka konsultujete sa svojim lekarom ili fitoterapeutom.
Zbog protivrečnih iskustava i mišljenja oko upotrebe čaja od virka tokom trudnoće, naročito u prva tri meseca, ali i tokom dojenja, pre uzimanja ovog čaja konsultujte se sa vašim lekarom.

VIRAK ZNA KAKO SA DAMAMA - slika 2VIRAK ZNA KAKO SA DAMAMA - slika 3