Bio-kutak logo

URME SVETO VOĆE

20.08.2020. 06:08

URME SVETO VOĆE- slika 1

Možda niste znali
Iako se ne može sa sigurnošću tvrditi urme najverovatnije vode poreklo iz pojasa koji se protezao između Egipta i tadašnje Mesopotamije (danas Irak, Kuvajt, delovi Sirije, Turske, ...).
Pronađeni fosilni ostaci nam govore da datiraju još od pre 50 miliona godina.
Postoje arheološki dokazi da su se urme gajile na području današnjeg Pakistana 7000 godina pre nove ere.
Stari Egipćani su koristili plodove osim za konzumaciju u svežem stanju i da bi pravili vino od istih.
Par milenijuma kasnije Feničani su otišli nekoliko koraka dalje pa su osim vina pravili od urmi sirće, hleb i kolače, koštice su koristili za ishranu stoke, dok su od drveta izrađivali različite predmete.
Urme se u Svetom Pismu pominju više od 50 puta i predstavljaju simbol blagostanja i pobede.
Mnogi hramovi u Jerusalimu su ukrašeni motivima palminih grana urme.

Urme sa botaničke strane
Urma je cvetna biljna vrsta iz porodice palmi, Arecaceae.
Gaji se naravno zbog slatkih plodova.
Drvo može da naraste i preko 20 metara.
Stablo je pojedinačno ili formira grupu više stabljika sa zajedničkim korenovim sistemom.
Listovi su dugi 4 do 6 metara.
Plodovi su ovalno cilindričnog oblika, dugački 3 do 7 cm, dok boja zavisi od same vrste i stepena zrelosti (od svetlo crvene do svetlo žute).
Dvodome su biljke, odnosno imaju isključivo jednopolne cvetove, muški se nalaze na jednoj, a ženski na drugoj biljci. Prirodno oprašivanje je vetrom, međutim u savremenom uzgajanju ovo se obično izvodi ručno.
Palmi urme potrebno je 4 do 8 godina nakon sadnje da počne da daje plodove, nakon čega je komercijalna berba moguća u intervalu od 7 do 10 godina.
Najbolje uspeva na dobro ocednom zemljištu, peskovito-glinovitom, alkalnom bez krečnjaka. Odraslo drvo može da da od 70 do 140 kg plodova po žetvi.
Pošto sazreva neravnomerno potrebno je nekoliko berbi tokom sezone da bi se svi plodovi obrali.
Najveći proizvođači urmi u svetu su Egipat, Saudijska Arabija, Iran i Alžir.

Zbog čega su urme toliko dobre za naše zdravlje
Pa da krenemo redom ako je to sa ovim fenomenalnim voćem uopšte moguće.
Urme su poznate kao izvanredan izvor energije, bogate prirodnim šećerima, glukozom, fruktozom i saharozom. Mnogi, naročito sportisti koriste ih za neposredan priliv energije nakon fizičke iscrpljenosti.
Ne zaboravite da Novak Đoković gotovo uvek ručka baš urme u pauzama između gemova, kao i da je ishrana ukupno govoreći u njegovom slučaju u dobroj meri doprinela da danas u svetu tenisa bude to što jeste, a mnogi od nas ponosni na njega u svakom smislu.
Redovnom konzumacijom urmi, koje imaju dosta vitamina B6 i uz fosfor podstičete mozak da radi mnogo brže i efikasnije, duže održavate koncentraciju i fokus Vam ne beži.
Osim toga plodovi ovog izrazito zdravog voća sadrže i kalcijum, magnezijum, cink, kao i već pomenuti fosfor što zajedno doprinosi dobrom zdravlju naših kostiju i dugoročno prevenira osteoporozu.
Nedvosmisleno je utvrđeno da su urme pravi rudnik luteina i zeaksantina (karotenoidi) koji imaju antioksidativna svojstva i sprečavaju razvoj katarakte i degenerativne procese makule u kasnijoj životnoj dobi.
Zanimljivo je da su urme istovremeno dobre i za zaustavljanje dijareje zbog visokog sadržaja kalijuma, kao i za bolji rad creva (podstiču pražnjenje) zbog obilja biljnih vlakana.
Fantastične su za imunitet zahvaljujući beta glukanu, zatim fenolnim jedinjenjima i karotenoidima sa antikancerogenim svojstvima, kao i vitaminima pri čemu svi zajedno deluju antimikrobno i antioksidativno.
Odlične su za srce zbog bogatog sadržaja kalijuma i esencijalnih minerala važnih za protok i balans elektrolita u telu, osim toga regulišu naš puls i krvni pritisak i na taj način doprinose dobrom stanju kardiovaskularnog sistema i sprečavaju srčani udar.
Spisak benefita koje urme mogu da nam pruže mogao bi još dugo da se navodi.
Znam da nije lako naći mesto i za urme kad krene sezona voća kod nas, od jagoda, trešnji, kajsija, preko bostana (dobro znam da je povrće), zatim grožđa itd.
Obično ih se setimo kad krenu postovi, a izbor drugog voća u ponudi se značajno smanji.
Međutim verujem da uvek ima mesta za dve, tri urme dnevno što i jeste najčešća preporučena dnevna doza.
Mnogo malih zdravih navika može da u zbiru da velike i neprocenjive koristi za naše zdravlje.
Potražite urme u Bio Kutku po super povoljnoj ceni.

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Date_palm

URME SVETO VOĆE - slika 2