ŠTA SVE MOŽETE KORISTITI ZA PRIRODNO BOJENJE JAJA?
17.04.2025. 00:04

Sve boje koje Vam trebaju kriju se u namirnicama koje sigurno imate u kuhinji. Koristite slatku crvenu papriku, kurkumu, kafu, mleveni cimet, lavandu cvet, zeleni čaj, crni čaj, trešnje, brusnice, borovnice, cveklu, žalfiju, crveni kupus, spanać, jagode,...
Koristeći ove namirnice, možete postići široki spektar pastelnih nijansa boje za jaja.
PRIRODNE BOJE:
🟡 ŽUTA – cvetovi kamilice, maslačka, kurkuma u prahu, list breze, kora limuna ili narandže.
🟠 NARANDŽASTA – crvena aleva paprika, ljuske crnog luka.
🔴 CRVENA – sok od cvekle iz konzerve, smrznute maline, borovnice, kupine, ljuske crvenog luka, brusnice.
🟤 SMEĐA – list i ljuska oraha, list hmelja, kora drveta šljive, ljuske crnog luka, jaka crna kafa ili crni čaj.
🔵 PLAVA – sok od borovnice, listovi crvenog kupusa.
🟢 ZELENA – listovi spanaća, kopriva.
🔴 BORDO – sušeni cvetovi kantariona.
Postupak:
👉 Braon
Ako želite da jaja budu braon u hladnu vodu sipajte kafu (onoliko koliko bi je u tu vodu stavlili za kuvanje domaće kafe). Izmešajte, dodajte jaja i kuvajte na minimalnoj temperaturi (koliko je potrebno da ključa).
👉 Žuta
Kao i kafu i kurkumu sipajte u hladnu vodu, izmešajte i dodajte jaja. Neka ključa ali na minimalnoj temperaturi. Jaja će biti lepo žuta.
👉 Zelena
Efikasno je jedino ako uzmete smrznut spanać, pustite da se polako topi u vodi (četiri sata !) a onda se u to stavljaju vruća kuvana jaja koja postaju zelena.
👉 Ružičasta
Ako želite nežno roze jaja onda uzmite pola kilograma sveže cvekle, prelijte sa vrelom vodom i kuvajte. A onda u crvenom soku skuvajte jaja. Ne vredi kuvati jaja u kupljenom soku od cvekle.
👉 Lila
Jaja će biti intenzivno lila ili skoro crna ako ih kuvate u čaju od sušenih borovnica.
👉 Narandžasta
U 1 L vode dodajte 5 kašika slatke crvene paprike, te dodajte 2 kašike sirćeta.
👉 Svetlo zelena
2 šake lavandinih cvetova ili 1 kesica zelenog čaja pomešajte s dva puta manjom količinom mlevenih listova žalfije i kuvajte u pola litra vode.
👉 Crvena
Konzervirane višnje i sok od višanja. Može i sirup od višanja.
👉 Tamno crvena
Konzervirana cvekla u soku od brusnica- umesto vode.
👉 Svetlo ružičasta
U blenderu pomešajte oko 100 g smrznutih višanja, borovnica ili jagoda i dodajte oko 400 ml vode. Zakuvajte i procedite vruće. Ostatke voća bacite ili iskoristite u ovsenoj kaši.
👉 Jarko ružičasta
Pomešajte 300 ml soka od cvekle i 300 ml soka od brusnica.
👉 Plava
Naseckajte glavicu crvenog kupusa srednje veličine i prelijte sa 1 L vode i prokuvajte.
U blenderu pomešajte oko 100 g smrznutih borovnica i dodajte oko 400 ml vode i kuvajte dok ne proključa, procedite vruće. Ostatke voća bacite ili iskoristite u ovsenoj kaši.
👉 Sivoplava
U blenderu usitnite 100 g smrznutih borovnica i dodajte im 400 ml soka od borovnica i kuvajte dok ne proključa, procedite vruće. Ostatke voća bacite ili iskoristite u ovsenoj kaši.
👉 Siva
100 g smrznutih višanja i borovnica usutnite u blenderu. Dodajte oko 400 ml vode i kuvajte. Kad proključa, procedite vruće. Ostatke voća bacite ili iskoristite u ovsenoj kaši.