Bio-kutak logo

SPIRULINA ČUDOTVORNA ALGA

17.12.2020. 07:12

SPIRULINA ČUDOTVORNA ALGA- slika 1

Lider među supernamirnicama

Spirulina je sićušna, vlaknasta plavo-zelena slatkovodna alga u obliku spirale. Autotrofni fotosintetski organizam koji sam stvara hranu iz neorganskih materija uz pomoć sunčeve svetlosti. Kažu da je stara više od 3 milijardi godina i da su je konzumirali još stari Asteci praveći od nje sušene kolačiće.
Najpopularnije vrste spiruline su spirulina maxima (rasprostranjena u Kaliforniji i Meksiku) i spirulina platensis (prisutna pretežno u Africi, Aziji i Južnoj Americi).
Pre svega od nje se prave dijetetski suplementi, ali se koristi i u sirovom stanju.
Spirulina se osim toga upotrebljava kao dodatak u ishrani životinja, goveda, konja, ovaca, živine i zečeva, dok se u akvarijumima koristi za ishranu riba, rakova, mekušaca, kornjača i dr..
Za spirulinu se može reći ne samo da je uvrštena u superhranu, već da je jedna od “perjanica” ove izuzetne grupe namirnica.
Nije loše da se podsetimo, radi se o hrani koja je naročito bogata sastojcima poput esencijalnih masnih kiselina, minerala, vitamina, antioksidanasa, pri čemu kao organski produkt ne sadrži nikakve toksine, hormone, aditive, pesticide, hemikalije itsl..
Superhrana se pokazala izuzetnom u prevenciji razvoja mnogih bolesti i sa razlogom se smatra i hranom i lekom.
Proizvodnja spiruline na farmama algi je u neprekidnom porastu, jer se potražnja za ovom neverovatno hranljivom i lekovitom algom povećava ubrzano gotovo u čitavom svetu.
Nakon branja, spirulina se pretvara u gustu pastu, koja se zatim suši i pretvara u prah, tablete, kapsule i pahuljice.

Gde leži snaga Spiruline

Spirulina sadrži više od 4.000 hranljivih sastojaka od kojih je većina veoma važna za čovekov organizam.
Kasnih osamdesetih prošlog veka NASA i Evropska Agencija za Svemir predložili su korišćenje spiruline kao jedne od osnovnih namirnica tokom dugih svemirskih misija.
Sadrži više od 60 posto belančevina, značajno više od mesa i jaja. Sastav proteina je takav da se nema šta prigovoriti, prisutne su sve esencijalne i ne-esencijalne aminokiseline.
Vegetarijanci i vegani je rado koriste u svojoj ishrani.
Spirulina je bogata mnogim vitaminima i to u savršenom balansu.
U velikim količinama sadrži beta karoten (vitamin A) – snažan antioksidans koga ima 35 puta više nego u šargarepi. Sadrži skoro sve vitamine B grupe, uključujući vitamin B-1 (tiamin), B-2 (riboflavin), B-3 (niacin), B-5 (pantotenska kiselina), B-6 (piridoksin) , B-7 (biotin), B-9 (folna kiselina), kao i vitamine C i K. I nije istina da sadrži vitamin B-12, što ćete nažalost često pročitati, već pseudovitamin B-12 koji je potpuno beskoristan.
Od minerala posebno je bogata gvožđem – sadrži ga čak 20 puta više nego spanać, zatim kalcijumom kojeg ima trostruko više u odnosu na mleko, a tu su još cink, selen, magnezijum i fosfor.
Bogata je i horofilom, koji doprinosi boljoj krvnoj slici, uravnotežuje pH organizma i potpomaže izbacivanju toksina iz tela.

7 ključnih zdravstvenih koristi spiruline

1. Smanjuje rizik od raka i usporava starenje
Sadrži značajne količine beta karotena koji se pokazao kao vrlo efikasan u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju stanice, ubrzavaju starenje i povećavaju rizik od raka.
Osim beta karotena spirulina sadrži i zeaksantin - moćan antioksidans koji ima 8 puta jače djelovanje od beta karotena. Zeaksantin pozitivno utiče na nervni sistem, mozak i oči.

2. Snižava nivo lošeg holesterola (LDL) i triglicerida
Takođe povećava nivo dobrog holesterola i na taj način štiti naš kardiovaskularni sistem.
Kao što znate bolesti srca su vodeći uzročnik smrti ne samo kod nas već u celom svetu.

3. Pomaže u kontroli šećera u krvi
Postoje izvesna istraživanja, istina skromna koja su pokazala da spirulina može da pomogne u snižavanju nivoa šećera u krvi kod osoba obolelih od dijabetesa tip 2.
Pazi na pankreas i stanice koje proizvode insulin, čime uravnotežuje šećer u krvi te pomaže u prevenciji dijabetesa.

4. Smanjuje povišen krvni pritisak
Zapostavljanje ovog problema vodi vas pravo u zonu opasnog rizika od srčanog i moždanog udara. Već sa dozama 4-5 g dnevno spiruline u prahu povećavate produkciju azotnog oksida koji opušta i proširuje krvne sudove.

5. Pomaže kod alergija i upala
Blokira proizvodnju interleukina 4, koji učestvuje u izazivanju alergijskih reakcija.
Istraživanja su potvrdila visoku efikasnost spiruline u suzbijanju upala u organizmu, što je ključno za prevenciju i lečenje artritisa kao i mnogih drugih upalnih procesa i oboljenja.

6. Daje snagu, povećava izdržljivost, ali i „skida” kilograme
Sportisti ističu da im obezbeđuje dovoljne količine gvožđa i proteina, kao i potrebnu energiju tokom fizičkih napora.
Spirulina smanjuje apetit i ubrzava metabolizam, zbog čega je idealna namirnica za mršavljenje.

7. Čisti organizam od toksina i teških metala
Spirulina je vrlo efikasna i protiv trovanja teškim metalima.
Vezuje za sebe teške metale, a zatim ih izbacuje iz organizma.
Pomaže kod pročišćavanja organizma usled dugotrajne upotrebe alkohola, duvana i lekova.
Zbog svojih detoksikacijskih svojstava korišćena je u Sovjetskom Savezu nakon nuklearne katastrofe u Černobilu.

U Bio Kutku Vas čeka Spirulina u prahu, organska, 100% prirodna po super sniženoj ceni.
Proverite u našoj internet prodavnici ili svratite do nas u Subotici.
Hvala što nam verujete.

Upotreba: Spirulinu u prahu razmutiti u vodi, soku, čaju ili dodati u frape. Korišćenje početi sa malim dozama (1 g) i postepeno povećavati količinu do 10 g dnevno (1 supena kašika = oko 7 g).

Važno:
Spirulinu mogu koristiti bezbedno trudnice, dojilje i deca, što kada su u pitanju ove osetljive grupe često nije slučaj sa drugim suplementima ili namirnicama.
Ipak zbog visokog sadržaja joda ne preporučuje se alergičnim i osetljivim osobama na ovaj mikroelement. Ukoliko imate druge zdravstvene probleme nemojte preskakati konsultaciju sa svojim lekarom kada je u pitanju konzumacija ovog suplementa, tim pre što je moguća neželjena interakcija sa određenim lekovima.

SPIRULINA ČUDOTVORNA ALGA - slika 2