Bio-kutak logo

ŠIPAK A DAJE TAKO PUNO

24.12.2020. 06:12

ŠIPAK A DAJE TAKO PUNO- slika 1

Istorijske i druge zanimljivosti

Šipak ili šipurak, a može i divlja ruža, pasja ruža i još pregršt drugih naziva za istu biljku lat. Rosa canina iz porodice ruža (Rosaceae).
Nije zapravo toliko važno kako ćete je zvati već je mnogo bitnije da se podsetite zašto je ova biljka lekovita i zbog čega je dobro piti čaj od iste.
Inače ime pasja ruža potiče iz stare Grčke kada se verovalo da njen koren leči od ujeda besnog psa. Ovo je kasnije potvrdio i čuveni rimski prirodnjak Plinije.
Iz istorijskih podataka nalazimo da se koristio kao pekmez još u kamenom dobu.
Poreklo vodi sa tri kontinenta, Evrope, zapadne Azije i severozapadne Afrike.
Raste najčešće je u listopadnim i četinarskim šumama, na livadama i pašnjacima, šumskim proplancima.
Šipak se osim za čaj, koristi se i za pravljenje marmelade i džema, u nekima zemljama se od šipka prave kompoti, sirupi i lekovito vino koje se smatra pravom „vitaminskom bombom“.
Takođe se plodovi upotrebljavaju u pravljenju pita, paprikaša, supa, dok se cvetovi mogu koristiti u salatama ili se stavljaju u med i konjak.
Ono što se ređe pominje je da su i listovi bogati vitaminom C, pa se mladi beru, suše i od njih pravi čaj.
Ne znam da li ste znali da je cvet šipka jedan od nacionalnih simbola Rumunije.
Zanimljivo da se ova biljka pominje u komediji „San letnje noći“ velikog Vilijema Šekspira.
Vas nešto starije ne moram da podsećam da je nekad postojalo i veoma se pilo gazirano bezalkoholno piće nastalo na prostorima bivše Jugoslavije, naš skroman odgovor na Coca-Colu, da pogodili ste, radi se o čuvenoj slovenačkoj Kokti, u čiji sastav je ulazio i šipak i davao posebnu dimenziju ukusa ovom interesantnom piću. Istina postoji i danas piće pod nazivom Kokta lajt, nešto drugačijeg ukusa.

Kad kažemo šipak prvo pomislimo na vitamin C

Sadržaj vitamina C je čak 1700 – 2000 mg za 100 g i ono što je važno da se tokom kuvanja ne razgrađuje. Činjenica je da šipak stajanjem gubi vitamin C pa ne treba čekati u beskraj kako bi se potrošio. Od minerala pre svega je bogat gvožđem i kalijumom, zatim fosforom, natrijumom, sumporom i magnezijumom.
Plodovi šipka sadrže visok nivo antioksidanasa, pretežno polifenola i askorbinske kiseline, kao i karotenoida i vitamina E. Drugim rečima pomažu u zaštiti naših ćelija od slobodnih radikala.
Medicinska interesovanja su u stalnom porastu kao posledica ohrabrujućih rezultata brojnih istraživanja na temu korišćenja ploda šipka u terapiji lečenja širokog spektra bolesti.
Vitamini, minerali, prirodne kiseline i oligolelmenti u šipku savršeno su izbalanirani pa se ova izuzetna biljka koristi za lečenje sledećih oboljenja:
• Zbog visokog sadržaja vitamina C odličan je za imunitet i efikasan u borbi protiv gripa, prehlada i drugih infekcija. U te svrhe se najčešće koristi čaj od šipurka.
• Kao izdašni rudnik antioksidanasa, pre svega vitamina C uspešan je u prevenciji srčanih oboljenja, smanjujući nivo lošeg holesterola i triglicerida u krvi. Ublažava zapaljenje arterija i krvnih sudova i poboljšava cirkulaciju što na koncu dovodi do regulisanja krvnog pritiska.
• Inače vitamin C stimuliše stvaranje kolagena koji je ključni protein u obezbeđivanju elastičnosti kože i zaštiti od štetnog uticaja sunčevih zraka. Značajne količine karotenoida – astaksantina pomažu takođe da vaša koža izgleda mlađe i lepše. Ne sme se zaboraviti ni vitamin E kojim je ulje šipka isto bogato što je sve zajedno dovelo do ozbiljne primene u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji za pravljenje krema za lice, i drugih preparata za negu kože i kose.
• Izuzetan je digestiv, prijatelj stomaka, opušta stomačne mišiće i sprečava grčeve i nadutost. Zahvaljujući svojim enzimima poboljšava varenje hrane, dok triterpenske kiseline učestvuju u odbrani od patogena koji izazivaju dijareju i nervozu stomaka.
• Poseduje snažna anti-upalna svojstva, zahvaljujući iznad svega polifenolima i galaktolipidima kao i veliki potencijal u smanjivanju reumatskih bolova. Artritis fondacija smatra da svakodnevno konzumiranje šipka može smanjiti upalne procese koji nastaju kao posledica artritisa i ublažiti bolove za trećinu.
• Kao diuretik se koristi za izbacivanje viška vode iz organizma, ubrzava skidanje kilograma i masnih naslaga sa stomaka.
• Zbog velike količine gvožđa pomaže kod anemije – malokrvnosti.
Bez dileme sa šipkom ste na dobitku, uživajte češće u čaju ove moćne biljke tokom dolazećih zimskih meseci.
U Bio Kutku ćete naći šipak u rinfuzi, ovogodišnji rod odličnog kvaliteta.
Proverite i naručite u internet prodavnici ili svratite do nas u Subotici.
Hvala što nam verujete.

Važno:
Kako nema dovoljno pouzdanih podataka u pogledu bezbednog korišćenja od strane trudnica i dojilja svakako se preporučuje konsultacija sa lekarom. Oni koji su alergični ili preosetljivi na šipak već znaju šta ima valja činiti.

Obaveštenje!
I da ne zaboravim, narednih nekoliko nedelja izostaće postovi na sajtu www.biokutak.co.rs da malo odmorite od mene tokom predstojećih praznika.
Želimo Vam srećan Božić i jednu bolju i lepšu godinu od ove koja nas je verujem sve neprijatno iznenadila.
Bože zdravlja čitamo se ponovo u januaru 2021. godine.
Vaš “Bio Kutak”

ŠIPAK A DAJE TAKO PUNO - slika 2