Bio-kutak logo

PROIZVODI OD ORGANSKE SPELTE KOJI ĆE VAS RASPAMETITI

10.09.2020. 08:09

PROIZVODI OD ORGANSKE SPELTE KOJI ĆE VAS RASPAMETITI- slika 1

Stare vrednosti za novi početak
U selu Njegoševo nadomak Bačke Topole, denulo se poljoprivredno gazdinstvo porodice Tružinski koja se već generacijama uspešno bavi poljoprivredom.
Budući da je Bačka Topola lider u proizvodnji zdravstveno bezbedne hrane, ne čudi da se i Sabolč Tružinski odlučio za proizvodnju organskih proizvoda i da je gazdinstvo sertifikovano kao organsko-ekološko.
Najzastupljenija biljna vrsta je spelta čijom preradom dobijaju čitav niz ukusnih i zdravih proizvoda.
Osim spelte na ukupno 64 ha gaje se pir dvozrnac, pir jednozrnac, soja, ječam, beli kukuruz, suncokret i ren.
Kroz višedecenijsko iskustvo uzgoja i drugih autohtonih vrsta došli su do saznanja da su upravo spelta i pir dvozrnac vrste koje najviše odgovaraju našem podneblju, dok su se parametri kvaliteta pokazali kao nenadmašivi.
Da bi se uspostavio ciklus kruženja organske materije na gazdinstvu, u stočarskoj proizvodnji uzgajaju kokoške, morke, guske i autohtonu vrstu goveda podolske rase.
Poznato je da se autohtone biljke i životinje najadekvatnije uzgajaju u organsko-ekološkoj proizvodnji zahvaljujući netaknutim vrednostima koje je priroda sama vremenom oblikovala.
Važno je napomenuti da je dugoročni cilj porodice Tružinski biodinamička proizvodnja, organska poljoprivreda kojoj nisu na prvom mestu visoki prinosi i profit već harmonija sa prirodom uz spoznaju dinamičkih osobina svake biljke i pokušaj da se narušeni sklad ponovo uspostavi.
Poboljšanje plodnosti zemljišta, kao i povećanje mikrobiološke aktivnosti postiže se upotrebom specifično izrađenih sredstava na prirodnoj bazi sa ciljem povećanja otpornosti na bolesti i štetočine, ali i nepovoljne klimatske uslove.
Za proizvode se koristi sirovina ekstra kvaliteta dok se ostala, slabijeg kvaliteta upotrebljava u ishrani životinja na farmi, što obično nije slučaj tamo gde nema uzgajanja životinja.

Zašto spelta i još organska
Naučno je dokazano da je spelta neuporedivo zdravija od komercijalnih sorti pšenice čije brašno i dalje u značajnoj meri dominira u pogledu izrade hleba i peciva.
Spelta ima značajno veći sadržaj dijetetskih vlakana, masti i belančevina od drugih žitarica.
Sadržaj belančevina, masti, ugljenih hidrata, vitamina, minerala i celuloze u zrnu spelte je idealan.
Dijetetska vlakna ove žitarice su vrlo lako rastvorljiva u vodi, a samim tim omogućavaju dobru apsorpciju hranljivih materija u organizmu. Belančevine u spelti su sastavljene od 20 aminokiselina, od kojih su 8 esencijalne.
Saržaj mineralnih materija u spelti je značajan. Najviše ima gvožđa, magnezijuma, natrijuma, bakra i mangana.
Spelta ima znatno veći sadržaj vitamina B1, B2 i B3 od obične pšenice.
Ima veoma visok sadržaj selena , čiji nedostatak povećava mogućnost nastanka malignih oboljenja.
Ako svemu gore navedenom dodate i činjenicu da se radi o spelti organski proizvedenoj što znači bez pesticida, veštačkog đubriva, GMO, hormona, teško da više ima prostora za bilo kakvo kolebanje.
I da ne zaboravimo, prilikom izrade integralnog brašna celo zrno se sa klicom i omotačem ploda melje što energetsku vrednost brašna spelte čini nadmoćnom u poređenju sa drugim žitaricama.

Testenina bez premca
Proizvodnja testenine i hleba je u skladu sa organskim principima na čitavom svom putu od njive do trpeze.
Dakle, 100% prirodni proizvodi, bez aditiva, drugim rečima nema konzervansa, veštačkih boja, ...
Postupak usavršavanja tehnologije pravljenja testenine od spelte trajao je gotovo tri godine kako bi se došlo do vrhunskog kvaliteta.
Testenine se prave od granulata sa optimalnim količinama vlakana koji se melje u vertikalnom kamenom mlinu. Testenine ne sadrže jaja, tokom kuvanja se ne raspadaju i ne lepe.
Ko ne preferira testeninu tamne boje u ponudi ima i Testenina od belog brašna spelte sa zelenim sokom spelte.
Sok od trave spelte poznat kao eliksir života, specijalna je vrsta soka koji se dobija mehaničkim ceđenjem, svežih, mladih izdanaka ove žitarice.
Sok je izuzetno bogat hranljivim materijama i vitaminima. Smatra se odličnim za detoksikaciju organizma i kao sjajna preventiva za one koji su izabrali zdrav način života.
Testenine porodice Tružinski osvojala su značajna i prestižna internacionalna priznanja na sajmovima u Torinu (Slow Food), Nirnbergu (ekološki sajam) i Budimpešti (ekološki sajam).
Testenine su se prošle godine okitile i titulom "Najbolji organski proizvod godine".
Pred Vama su sada jedino slatke muke za koju ćete se opredeliti. Odlično se slažu i sa slanim i sa slatkim dodacima, savršeno idu u kombinaciji sa zelenim povrćem kao dijetetski, brz i lagan obrok i još mnogo drugih varijanti je na meniju.

PROIZVODI OD ORGANSKE SPELTE KOJI ĆE VAS RASPAMETITI - slika 2PROIZVODI OD ORGANSKE SPELTE KOJI ĆE VAS RASPAMETITI - slika 3PROIZVODI OD ORGANSKE SPELTE KOJI ĆE VAS RASPAMETITI - slika 4