Bio-kutak logo

OJAČAJTE SVOJ IMUNITET PRE NEGO ŠTO BUDE KASNO

30.07.2020. 06:07

OJAČAJTE SVOJ IMUNITET PRE NEGO ŠTO BUDE KASNO- slika 1

Virus opakiji od prethodnih

Pre samo pola godine izgledalo bi nestvarno da će nas jedan virus ovako poremetiti, okrenuti nam život naglavačke. Po poslednjim podacima u svetu je obolelo od covida-19 gotovo 17.000.000 ljudi, preminulo više od 660.000 , smrtnost oko 6% (odnos broja umrlih u odnosu na izlečene) . I da sve bude crnje trend rasta obolelih i širenja virusa se nastavlja u većem delu sveta. Nažalost i dalje srećem ljude koji su nepokolebljivi u viđenju da je covid-19 kao gotovo i svaki drugi virus gripa, uporno ignorišući stvarnost, fakte, .... Mnogi su mislili (uključujući i moju malenkost) da će bar stanovnici severne hemisfere dolaskom leta malo predahnuti od korone, da će virus pokazati malene znake slabosti, međutim jok. Kako vakcina nije baš na vidiku, a ako ćemo pošteno i kada se pojavi prva varijanta iste, ne znam koji broj Vas će pohrliti da je primi, a da se prvo ne zapita da li je vakcina uopšte bezbedna, postoje li neke nus pojave itd. Nemojte pogrešno da me shvatite, uopšte nisam glasnogovornik antivakser lobija, čak naprotiv. Samo mislim da su to prilično opravdani strahovi i pitanja, posebno ako znamo da se ispitivanja na vakcini vrše u turbo brzini?! Onda šta nam preostaje osim nošenja maski, besomučnog pranja ruku, izbegavanja odlaska u svadbe sa 300 + zvanica i drugih oblika fizičke distance. Naravno ima još nešto, osnažite sopstveni imunitet. Uglavnom ne košta mnogo, a ne može da šteti. Jedna od najmoćnijih biljaka u pogledu jačanja imuniteta je sigurno Ehinacea.

Biljka sa bogatom istorijom

Imajući u vidu dug period cvetanja i atraktivnost samih cvetova ehinacea se često gaji kao ukrasna biljka. Poreklo imena vodi od grčke reči ekhinos, što u prevodu znači jež. Ipak, ehinacea je poreklom iz Severne Amerike. Američki indijanci su je još pre 400 godina koristili za tretiranje rana, opekotina, u lečenju prehlada, zubobolja, infekcija grla, ujeda insekata ali i zmija. Prvi preparat na bazi ehinacee na američkom tržištu se pojavio 1880, a u Evropi su istraživanja počela tridesetih godina prošloga veka.

Zašto baš Ehinacea

Pre svega jer sadrži obilje aktivnih materija, polisaharide, glikoproteine, flavonide, inulin, eterična ulja, vitamin c, alkilamide. Danas se najviše koristi za podizanje imuniteta, u zaštiti od infekcija mikroorganizama (virusi, bakterije). Upotrebom ehinacee se postiže bolja odbrambena sposobnost organizma protiv svega što bi moglo da mu naškodi. Nemačka komisija E (telo obrazovano od strane ministarstva zdravlja da prouči opravdanost upotrebe tradicionalnih biljnih lekova) odobrila je ehinaceu za upotrebu u terapiji prehlada i hroničnih infekcija donjeg urinarnog trakta. Brojne studije su potvrdile imunostimulativna i antibakterijska svojstva ehinacee. Radi se o prirodnom antibiotiku. U Nemačkoj se preko 200 farmaceutskih proizvoda pravi od ove fantastične biljke. Zar nije legendarni Danilo Bata Stojković u remek delu domaće kinematografije "Ko to tamo peva" rekao da nema bolje medicine od nemačke. Idealno je koristiti ehinaceu preventivno, tj. ojačati organizam da se izbori sa virusima i bakterijama i da ne dođe do razvoja simptoma prehlade i gripa. Ovo posebno važi za ehinacea kapi sa vitaminom c koje su namenjene gotovo svim uzrastima gde postoji povećan rizik od infekcija, takođe vraćaju snagu usled iscrpljenosti posle bolesti. Upotreba ehinacee dovodi i do skraćenja perioda bolesti i ublažavanja njenih simptoma. Zamenite bar jednu kafu dnevno čajem od ehinacee i već ste na dobitku.

Važno Ukoliko ste alergični na neku drugu biljku iz iste familije (Asteraceae) kao npr. kamilicu, neven, maslačak izbegavajte i ehinaceu. Ne treba je koristiti istovremeno sa imunosupresivima i kortikosteroidima. Izbegavati upotrebu kod progresivnih sistemskih autoimunih oboljenja. Ne primenjuje se kod dece mlađe od dve godine, kao ni tokom trudnoće i dojenja. Tokom primene ehinacee nisu zabeležena neželjena dejstva.

OJAČAJTE SVOJ IMUNITET PRE NEGO ŠTO BUDE KASNO - slika 2OJAČAJTE SVOJ IMUNITET PRE NEGO ŠTO BUDE KASNO - slika 3