Bio-kutak logo

LAN NA VRHU ZDRAVIH SEMENKI

30.09.2021. 22:09

LAN NA VRHU ZDRAVIH SEMENKI- slika 1

LAN NA VRHU ZDRAVIH SEMENKI

Istorija lana i njegova upotreba
Verovatno prvi dokazi o postojanju ove neobične i dragocene biljke potiču od pre 30.000 godina, iz perioda ranog Paleolita, sa prostora današnje Gruzije, gde su pronađena delovi tkanine od divljeg lana.
Sa uzgajanjem lana se počinje od pre otprilike 5000 godina na različitim delovima sveta, u Kini, Indiji i zapadnoj Evropi. Osim toga uzgajan je i u drevnom Egiptu, gde su se tamošnji sveštenici oblačili isključivo u lanene odore, što se smatralo simbolom čistote.
Tradicionalno se od predivog lana najčešće pravi posteljina, stolnjaci i donji veš.
Primat lana u tekstilnoj industriji uzdrman je sa početkom 20-og veka, kada se na „velika vrata“ pojavljuje jeftiniji pamuk.
Kad kažete lan definitivno prve dve asocijacije su tkanine napravljena od ove biljke ali i upotreba iste u ishrani kao nutritivno vrlo bogate namirnice, naravno tu nije kraj svim upotrebnim namenama lana.
Ekstrakcijom semenki lana dobija se ulje koje se smatra jednim od najstarijih komercijalnih biljnih ulja inače.
Pored toga ostaci nakon proizvodnje ulja od lana koriste se kao hrana bogata proteinima u ishrani preživara, zečeva, riba, ali i drugih životinja.
Vlakna lana značajna su kao sirovina u industriji visoko-kvalitetnih papira, za štampanje novčanica, laboratorijskog papira, cigaret papira i filter papira za čajeve.
Upotrebljava se i za izradu izolacionih materijala, cirada, linoleuma, štamparskih boja, veštačke kože.
Laneno ulje se koristi za pravljenje nekih farmaceutskih preparata, ali i za slikanje i lakiranje.
Interesantno je znati da se lan nalazi na grbu skupštine Severne Irske. Takođe se pojavljuje na poleđini kovanica od jedne britanske funte (iskovanim 1986., 1991. i 2014.). Cvet lana je i nacionalni cvet Belorusije.
Najveći proizvođači lana u svetu su Kazahstan, Kanada i Rusija.

O uzgajanju
Lan se gaji na svim kontinentima. Postoje dve vrste industrijskog lana: uljani i predivi. Pored njih tu su i dekorativne vrste lana koje se obično sade u baštama.
Lan (lat.Linum usitatissimum) je jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka koja raste 30 - 120 cm u visinu i pripada porodici Linaceae. Uz napomenu da je dekorativni lan višegodišnja biljka.
Koren je kratak i vretenast, dok je stabljika uspravna, gola, u gornjem delu razgranata. Listovi su naizmenično raspoređeni, lancetasti, zelene boje.
Cvetovi su na dugačkim drškama, svetlo plave boje, od 1,5 do 2,5 cm u prečniku, sa pet latica. Lan cveta od juna do avgusta.
Plod je loptasta čaura sa dosta semenki. Seme je spljošteno, sa jedne strane zaobljeno, a sa druge suženo, svetlosmeđe boje, sjajno, sluzavog ukusa kada se zagrize.
Industrijski lan se gaji u plodoredu i vraća na istu površinu tek nakon više godina.
Mnogo svetlosti i toplote, kao i rastresito zemljište su optimalni uslovi za njegov rast i razvoj. Zemljište je pre sadnje potrebno nađubriti, zatim umereno zalivati pri čemu treba imati na umu da lan ne voli zemlju previše natopljenu vodom.
Razmnožavanje biljke i kod industrijskog i kod dekorativnog lana vrši se isključivo iz semena.
Lan je biljka umereno kontinentalne klime i važno je da su padavine ravnomerno raspoređena tokom cele vegetacije. Uljani lan je otporniji na niske temperature od predivog, zaštićen snežnim pokrivačem može da izdrži i do – 20°C.
Ozimi lan se kosi u junu, a jari polovinom jula ili početkom avgusta uglavnom mašinski, ali može da se čupa i ručno, nakon čega se ostavi na suncu i vazduhu dok se sasvim ne osuši, zatim se stabljike odvoze u fabriku na preradu. Seme se suši na ispod 10% vlage. U neadekvatnim okolnostima čuvanja lan može da proklija, a tada je otrovan.
Zašto je lan dobar za naše zdravlje
Laneno seme se koristi u ishrani preko 6.000 godina.
Lan je veoma bogat vitaminima, mineralima (magnezijum, fosfor, cink i gvožđe), masnim kiselinama i zbog izuzetnog kvaliteta često se koristi kako u kulinarstvu, tako i u kozmetici i medicini.
Ipak, treba naglasiti da je seme lana jedan od najbogatijih biljnih izvora omega-3 masnih kiselina kojih ima više od 50% u lanenom ulju.
Lan se može konzumirati kao celo seme, mleveno, ulje ili čaj.
Da bi se iskoristile sve hranljive materije iz lana, neophodno ga je samleti, jer je opna semena gotovo nesvarljiva. Samleveno seme je veoma osetljivo pa ga treba brzo pojesti ili odložiti na hladno i suvo mesto.
Upotrebom semenki lana snižavamo ukupan i loš (LDL) holesterol i indirektno smanjujemo mogućnost pojave srčanog i moždanog udara, uzgred ovaj benefit će se više odraziti na žene nego kod muškaraca.
Bilo da govorimo o semenkama lana ili ulju od iste biljke, njihovom upotrebom snižavamo povišen krvni pritisak.
Lan je odličan i u regulisanju šećera u krvi i prevenciji od dijabetesa.
Seme lana je dokazani prijatelj stomaka, bilo da se radi o opstipaciji („zatvoru“) ili drugim digestivnim disfunkcijama, prosto pospešuje probavu.
Zbog činjenice da je veoma bogato omega-3 masnim kiselinama laneno seme je blagotvorno u pogledu nege kože, može da smanji akne, upale, pomogne prilikom čišćenja pora, ubrza zarastanje opekotina od sunca. Lan je dobar i za nokte i za kosu, jer sprečava cvetanje krajeva kose, kao i listanje i lomljenje noktiju.
Zaista je širok dijapazon zdravstvenih koristi ove biljke, umiruje još uporni kašalj, pomaže kod suvih očiju, dobar je za mršavljenje, poseduje antigljivična svojstva, podiže imunitet, preventivno deluje kod nekih vrste kancera….
S' obzirom da sadrži značajnu količinu biljnih vlakana i fitoestrogena, lan ne bi smeo da se koristi u ishrani u većim količinama.
Siguran sam da ukoliko neke od gore opisanih činjenica o ovoj izvanrednoj biljci niste znali da ćete sada nešto češće lan stavljati u prioritete svoje ishrane.
U „Bio Kutku“ ćete naći seme lana od proverenih proizvođača po povoljnim cenama. Svratite do nas (ul. Dimitrija Tucovića 2) ili naručite on-line preko naše internet prodavnice (https://biokutak.co.rs).
Sve je stvar poverenja.
NAPOMENA:
Zbog interakcije sa nekim lekovima ukoliko upotrebljavate iste konsultujte se sa svojim lekarom pre nego što počnete da trošite lan.
Damama u trudnoći i tokom dojenja ipak se ne preporučuje.

LAN NA VRHU ZDRAVIH SEMENKI - slika 2LAN NA VRHU ZDRAVIH SEMENKI - slika 3LAN NA VRHU ZDRAVIH SEMENKI - slika 4