Bio-kutak logo

KAJSIJA TAKO UKUSNA I ZDRAVA

01.10.2020. 06:10

KAJSIJA TAKO UKUSNA I ZDRAVA- slika 1

Kajsija omiljeno voće mnogih

Iako se sa sigurnošću ne može tvrditi odakle kajsija vodi poreklo, ipak najviše dokaza ide u prilog pretpostavci da je to Jermenija gde se de fakto i najduže gaji.
Kajsija je uzgred nacionalno voće Jermenije.
Najveći svetski proizvođač kajsija je Turska sa preko 20% od ukupne svetske proizvodnje, pri čemu je u isto vreme i najveći proizvođač sušene kajsije.
Mogu slobodno da kažem da su moje detinjstvo na neki način obeležile i kajsije kao voće i stabla kajsije u dvorištvu maminih roditelja u jednom malom mestu u Sremu, gde sam tokom letnjeg raspusta provodio dosta vremena.
Imali su svašta od voćaka, jabuke, šljive, trešnje i naravno kajsije. Bilo ih je nekoliko, međutim jedno drvo je bilo baš posebno, u svakom smislu. Jedino smo na njega kao deca mogli da se popnemo, a da nisu bile neophodne akrobatske veština, uvek je prvo donosilo zrele plodove i bez dileme plodovi sa tog stabla su bili najkrupniji i najslađi.
Pamtim da su nam roditelji branili da se pentramo po toj kajsiji, kao uostalom i po drugom drveću da se ne daj Bože ne bi povredili, a znali bi i da prekore da se voće ne može jesti dok se ne opere, iako zasigurno znam da Deda nikad nije prskao kajsije. Bilo kako bilo nismo baš marili za upozorenja i opomene.
Nažalost period svežih i zrelih kajsija je prilično kratak, tako da nam tokom ostatka godine preostaje jedino da uživamo u pripremljenim domaćim džemovima ili kompotima od kajsija, osušenim plodovima iste, a mi stariji i u grickanju jezgra koštica, dobro ponekad i u dobroj kajsijevači.

Koštice kajsije ne bacajte nakon što ste smazali svež plod, već ....

U košticama se nalaze mesnata jezgra koja podsećaju na bademe.
Jezgra koštica kajsije su vrlo bogata vitaminom B-17 ili amigdalinom koji reguliše metaboličke procese, uspostavlja hemijsku ravnotežu u telu i obezbeđuje vitalnost celog organizma.
Preporučena dnevna doza je pet do sedam koštica kajsije koje prvo treba razbiti da bi oslobodili mesnato jezgro, zatim osušiti isto nekoliko dana na suncu i kada dođe vreme za konzumaciju, dobro sažvakati jezgro radi boljeg varenja u želucu, ali i zbog krucijalnog sastojka - amigdalina koji će se tako efektnije rastvoriti u ustima.
Da li ste čuli za pripadnike plemena Hunza, inače Eskimi, kao i pripadnike još nekih izolovanih zajednica širom sveta koji jedu hranu bogatu vitaminom B17 da nikada ne obolevaju od raka. Hunza je narod koji nastanjuje nepristupačne predele Himalaja i smatra se jednom od etničkih grupa sa najdužim životnim vekom na Zemlji.
Tradicionalna ishrana Hunza plemena uključuje koštice kajsije, koje sadrže 200 puta veću količinu Vitamina B17 u poređenju sa bilo kojom drugom namirnicom.
Interesantno je da su jezgra koštica kajsije bila dobro poznata još u tradicionalnoj Kineskoj medicini, što je zabeleženo u priči Dong Fenga kako lekari iz vremena Tri Kraljevstva u Kini (220-280 godine ove ere) svojim izlečenim pacijentima nisu naplaćivali usluge već su za uzvrat tražili da posade stabla kajsije i tako obezbeđivali sigurne zalihe koštica kajsije koje su koristili u lečenju.

Zašto su osušene kajsije odlične za Vaše zdravlje

Suvo voće je generalno višestruko benefitarno za naš organizam zbog svojih hranljivih sastojaka koji su nakon procesa sušenja i eliminacije vode iz ploda ostali sačuvani i može se reći koncentrovani.
Imajte na umu da se za sušenje koriste isključivo fizički i mikrobiološki zdravi plodovi jer samo tako se može dobiti kvalitetna suva kajsija.
Kajsija sigurno spada u red sušenog voća koje se najčešće konzumira i to sa razlogom.
Najbolje je da uvedete sušenu kajsiju u dnevnu rutinu ujutro jer su tada najveći efekti za dobrobit organa za varenje i to ne više od pet suvih kajsija ili za međuobrok posebno ako ste na dijeti, pošto zaista brzo zasite.
Ova količina će biti sasvim dovoljna da se energetski i psihički pripremite za dnevne izazove.
Magnezijum, mineral kojim obiluju suve kajsije, dokazano ublažava stres, dok vitamini B kompleksa jačaju nerve koji su nam već dosta potrošeni.
Suve kajsije sadrže i znatnu količinu kalijuma veoma važnog za normalan rad svih mišića, a naročito srčanog.
Osim magnezijuma i kalijuma, ovo koštunjavo voće obiluje i fosforom koji je koristan za bolje funkcionisanje mozga. Tu je i vitamin C koji olakšava apsorpciju gvožđa, što je važno za anemične osobe.
Zbog velikih količina vitamina A i beta karotena koje sadrži smatra se i najboljim prirodnim saveznikom u očuvanju vida.
Kajsije su bogate vlaknima koja razgrađuju masne kiseline i tako čuvaju zdravlje našeg sistema za varenje. Takođe, obilje vlakana snižava holesterol, drugim rečima odlična je prevencija za srčana oboljenja.
Kajsije su moćan izvor antioksidanasa, a ako ih jedete svakodnevno, oslobodićete se toksina nataloženih tokom dana.
Usled kombinacije vitamina C, A i fitonutrijenata kajsija je odlična i za zdravlje kože, dok antioksidansi iz ove voćke usporavaju procese starenja.
Kajsije još jačaju kosti zahvaljujući kalcijumu i kalijumu koji omogućava pravilnu apsorpciju kalcijuma u organizmu.
Verujem da je sve ovo bilo dovoljno da bar razmislite o češćem konzumiranju sušenih kajsija, pa i jezgra koštica kajsija.
Po super cenama možete ih kupiti u internet prodavnici zdrave hrane "Bio Kutak" ili svratite do nas.

Važno!
Proizvod sadrži sulfite sa kojima treba da su oprezni posebno astmatičari.

KAJSIJA TAKO UKUSNA I ZDRAVA - slika 2KAJSIJA TAKO UKUSNA I ZDRAVA - slika 3