Bio-kutak logo

INDIJSKI ORAH VIŠE OD OMILJENE GRICKALICE

08.10.2020. 08:10

INDIJSKI ORAH VIŠE OD OMILJENE GRICKALICE- slika 1

Zanimljivosti o ovoj voćki čudnovatoj

Indijski orah ( lat. Anacardium occidentale) je tropska biljka poreklom iz primorskih oblasti severoistočnog Brazila. Drugom polovinom XVI veka, portugalski misionari su je preneli u Indiju i Afriku.

Seme indijskog oraha raste na plodu voća poznatom po imenu kešu jabuka, pri čemu svaki plod ima po jednu semenku zakačenu na svom donjem delu.

Plodovi kešu jabuka su izrazito bogati vitaminom C, čak pet puta više nego pomorandža, ali i vitaminom K, folnom kiselinom, magnezijumom, kalcijumom, cinkom, selenom, fosforom, bakrom, antioksidansima i mononezasićenim mastima.

Stablo je žbunasto i može da naraste do 14 m u uslovima plodnog zemljišta i visoke vlažnosti, ali postoji i patuljasta vrsta čija visina ne prelazi 6 m i spada u profitabilniju varijantu, koja ranije sazreva i daje veće prinose.

Patuljasto kešu drvo je spremno za komercijalno eksploatisanje već treće godine za razliku od tradicionalnog kome treba čak osam godina do berbe sa ekonomskom opravdanošću.

Plodovi se beru ručno, zatim se seme pažljivo odvoji i suši na suncu.

U Natali, glavnom gradu brazilske države Severni Rio Grande, na obali Atlanskog okeana, raste jedno nestvarno drvo.

Samo jedno stablo indijskog oraha pokriva površinu od 8.500 kvadratnih metara i praktično ono samo predstavlja malu šumu.

Ovo stablo upisano je i u Ginisovu knjigu rekorda kao najveće svoje vrste, jer je oko 70 puta veće od standardnog stabla indijskog oraha, a njegove grane dostižu i do 50 metara dužine.

Neverovatna veličina ovog stabla rezultat je genetske mutacije zbog koje grane rastu u stranu, zbog težine se spuštaju na zemlju i tamo gde grana dodirne zemlju - stvara se novi koren.

Ovaj gigant godišnje proizvede čak oko 60 hiljada plodova.

Najveći proizvođači indijskog oraha u svetu su Vijetnam, Indija i Obala Slonovače.

7 dokazanih zdravstvenih razloga da jedete indijski orah

1. Leči srce. Zahvaljujući velikim količinama nezasićenih masnih kiselina među kojima dominira mononezasićena oleinska kiselina, indijski orah povoljno utiče na zdravlje srca i smanjuje rizik od razvoja mnogih kardiovaskularnih bolesti.
2. Manji rizik od dijabetesa . Mononezasićene masti u indijskom orahu utiču na dijabetičare tako što smanjuju nivo triglicerida i samim tim se smanjuje rizik od pojave šećera.
3. Snižava holesterol. Indijski orah se sastoji od 0% holesterola. Mononezasićene masti direktno smanjuju loš (LDL) holesterol, a povećavaju dobar (HDL) holesterol.
4. Sprečava stvaranje kamena u žuči. Istraživanja su pokazala da je jedna kašika indijskog oraha dnevno dovoljna da spreči stvaranje kamena u žuči.
5. Pomaže u očuvanju zdravlja zuba. Indijski orah uništava bakterije koje prouzrokuju karijes i bolesti desni zuba, prilično je efikasan za negu zuba i održavanje zdravlja usta.
6. Stimuliše varenje. Dobar je izvor dijetetskih vlakana, koja pomažu da se hrana lakše svari. Ipak ne treba preterivati sa konzumiranjem indijskog oraha da se ne bi suočili sa neprijatnim nadimanjem i problemom sa gasovima.
7. Sprečava razvoj ćelija raka. Zahvaljujući flavonidu-proantocijanidinu koji je bogat bakrom, veoma je koristan u borbi sa kancerogenim ćelijama. Jedna porcija indijskog oraha obezbeđuje 37,5 odsto preporučenog dnevnog unosa bakra koji pomaže u borbi sa kancerogenim ćelijama. On prosto "izgladnjuje" ćelije tumora, jer im ne daje potrebnu hranu za njihov razvoj.

Upotreba u ishrani

Osim što se plodovi kešu jabuke mogu jesti i sveži, koriste se za pravljenje sokova, slatkog, džemova, želea, turšije od ljutih začina i voća ili čitavog spektra alkoholnih pića, ipak ova biljka se prevashodno gaji zbog izuzetno dragocenog semena-oraha.

Preporuka nutricionista je 20-tak oraščića dnevno kao optimalna mera.
Seme bogato uljem, posebne arome, je veoma zastupljeno u kuhinjama južne i jugoistočne Azije.

Indijski orah se može jesti sirov, pečen ili pržen sa puterom i solju. Ima sladak ukus i miris, konzumira se kao grickalica ili kao dodatak, odnosno začin mnogim jelima (piletina sa indijskim orahom, puter od oraha, salate, kaše, kolači itd.).

Verovatno zbog visokog sadržaja proteina i naravno svog neodoljivog ukusa mnogima je omiljena užina, dodatni obrok ili način da "zavaramo glad" negde između.

Ako niste deo statistike koja tvrdi da 6% populacije ima alergiju na indijski orah onda zaista nema razloga da ne uživate u ovom izrazito zdravom proizvodu.

Po super akcijskim cenama možete još kratko kupiti indijski orah kako sirovi tako i pečeni u internet prodavnici "Bio Kutak" ili nam svratite u Suboticu.

Izvor:
https://www.nationalgeographic.rs
https://en.wikipedia.org/wiki/Cashe

INDIJSKI ORAH VIŠE OD OMILJENE GRICKALICE - slika 2INDIJSKI ORAH VIŠE OD OMILJENE GRICKALICE - slika 3