Bio-kutak logo

ERITRITOL PRIRODNA ZAMENA ZA ŠEĆER

28.04.2021. 20:04

ERITRITOL PRIRODNA ZAMENA ZA ŠEĆER- slika 1

Istina o Eritritolu
Eritritol je šećerni alkohol (poliol) koji je odobren za upotrebu kao prehrambeni aditiv u većini zemalja sveta.
Otkrio ga je britanski hemičar Džon Stenhous 1848.
Eritritol je iz prirode izolovana zamena za šećer koja je po izgledu i ukusu vrlo slična šećeru, premda je 30% manje sladak od šećera, pa ga je za isti efekat potrebno nešto više dozirati.
Eritritol ostavlja blag rashlađujući ukus nakon konzumiranja.
Gotovo je sasvim bez kalorija, tačnije ima zanemarljivu kaloričnu vrednost od 0.2 kilokalorija ( Kcal/g ) po gramu, 95% manje od drugih šećera i kao takav je pogodan za dijete.
Glikemijski indeks mu je 0, što znači da uopšte ne podiže nivo glukoze u krvi.
U prirodi se nalazi u biljkama u malim količinama, recimo u grožđu, kruškama, lubenici, nekim sortama gljiva, fermentisanoj hrani kao što je vino, pivo, sir, … . Takođe se nalazi i u ljudskim tkivima i telesnim tečnostima.
Na industrijskom nivou, on se proizvodi iz glukoze fermentacijom pomoću kvasca, Moniliella pollinis.
U Japanu se koristi od 90-tih godina za zaslađivanje bombona, čokolada, jogurta, pekmeza i raznih pića.
Pre svega je prirodni zaslađivač, zatim pojačivač ukusa, nosač, stabilizator, zgušnjivač, sekvestrant ali i sredstvo za zadržavanje vlage.
Sladi nešto slabije od šećera saharoze.

Prednosti i svojstva Eritritola

Eritritol ne utiče na nivo krvnog šećera i pogodan je za dijabetičare. Treba stalno ponavljati da šećer ima višestruko loše efekte na naše zdravlje. Naučne studije su potvrdile da je šećer kriv za demenciju, probleme sa jetrom ali i za epidemiju gojaznosti. Pored toga, jedna od zabluda da nas šećer čini energičnim, odbačena je sasvim nakon objavljenih rezultata studije na Kembridžu koji nedvosmisleno potvrđuju da nam se od šećera u stvari spava. Naime, šećer zaustavlja aktivnost oreksina - moždanih ćelija koje nas održavaju budnim. Šećer takođe podstiče jetru da proizvodi više urinske kiseline što dovodi do visokog krvnog pritiska čime smo na sigurnom putu povećanog rizika od srčanih oboljenja i moždanog udara. Šećer podiže i nivo holesterol. I ono što je možda najopasnije kada govorimo o šećeru je što izaziva ozbiljnu zavisnost. Francuski istraživači su 2007. godine eksperimentišući sa glodarima došli do neverovatnih rezultata da šećer izaziva zavisnost na nivou kokaina.
Ali ovo nije priča o lošim stranama konzumiranja šečera već o Eritritolu.
Eritritol je takođe dobra alternativa za šećer jer ne dodaje kalorijsku vrednost hrani. Dok je većina šećernih alkohola nisko kalorična, eritritol ima kalorija samo u tragovima i ublažava osećaj gladi. Sigurno bitno za sve one koji vode računa o svom i izgledu i zdravlju.
Eritritol takođe pomaže osobama koji su na anti-kandida načinu ishrane, drugim rečima ne smeju jesti šećer.
Vrlo je važno spomenuti da usporava karijes, stvaranje zubnog kamenca i nastanak zubnog plaka.
Termostabilan je, odnosno ne gubi slatkoću ni do 160 stepeni 0C, znači pogodan je za pripremu raznih poslastica.
Nema nikakvih laksativnih efekata, što ga čini bitno različitim u odnosu na druge zaslađivače. Glavni razlog za to je da se više od 90% eritritola apsorbuje pre ulaska u debelo crevo. Hrana koja ima velike količine eritritola u sebi ne izaziva nikakve gasove i laksativne sporedne efekte.
Štiti od infekcije i ne hrani loše bakterije u našem organizmu.
Ima čak i antioksidativna svojstva.
Mogu ga bezbedno koristiti odrasli, deca, dijabetičari, trudnice, osobe koje žele smršati i osobe koje su na kandida načinu ishrane.

“Bio Kutak” je i ovaj put obezbedio za vas Eritritol pouzdanog proizvođača po povoljnoj ceni koji možete kupiti u samoj prodavnici ili naručiti on-line u internet shop-u www.biokutak.co.rs
Hvala što nam verujete.

Napomena:
U retkim slučajevima može izazvati alergijske reakcije, koje se obično manifestuju osipom na koži.
Preterane količine mogu dovesti do nadutosti i dijareje, stoga se pridržavajte propisanih doza. Naučnici su dokazali da se oko 20 do 35 g eritritola lako toleriše i da u tom slučaju ne izaziva nikakve gasove ili laksativne efekte.

ERITRITOL PRIRODNA ZAMENA ZA ŠEĆER - slika 2