Bio-kutak logo

CRNI SUSAM - MAGIJOM DO ZDRAVLJA

19.11.2020. 07:11

CRNI SUSAM - MAGIJOM DO ZDRAVLJA- slika 1

Sećate se čuvene rečenice "Sezame, otvori se" koja magijom otvara zamandaljena vrata pećine iz priče "Ali Baba i četrdeset razbojnika". Naime, legenda kaže da je analogija izvučena upravo iz mahuna susama koje kada se otvore otkrivaju bogatstvo semenki iste biljke.

Kratko o samoj biljci

Crni susam (Sesamum radiatum) vodi poreklo iz zapadnih i centralnih delova afrike gde se uzgaja već hiljadama godina.
Prevashodno se koristio kao lisnato povrće, pri čemu su se listovi kuvali ili konzumirali u svežem stanju. Međutim listovi su našli primenu i u medicinske svrhe kao efikasan laksativ, protivotrov kod ujeda škorpiona ali i za lečenje uganuća.
Biljka je jednogodišnja, raste do 1,5 m visine.
Listovi su naizmenično raspoređeni, okrenuti prema vrhu, lancetastog do ovalnog oblika.
Cvetovi su pojedinačni, ružičasti do ljubičasti, ređe bele boje.
Plod je mahuna, dužine 3-4 cm sa malim, pljosnatim semenkama veoma bogatim uljem i hranjljivim sastojcima.
Nakon žetve semenke se vrlo teško suše, pa je preporuka da procenat vlage semena tokom berbe ne bude veći od 6.
Kao samonikla biljka raste pretežno u savanama, ali je prisutna kao korov u poljima i na farmama. Poznato je da lako izlazi na kraj sa sušom i siromašnim zemljištima.

Sedam dobrih razloga da počnete sa konzumiranjem semenki crnog susama

  1. Izuzetno bogat magnezijumom i kalcijumom, pomaže u regulisanju krvnog pritiska i sprečava pojavu migrene usled lošeg stanja krvnih sudova.
  2. Bogat je dijetetskim vlaknima, povoljno deluje na snižavanje lošeg i ukupnog holesterola koji je odgovoran za zakrečenje arterija, kao preduslova za nastanak srčanih obolenja, plus ima snažno antioksidativno delovanje, pa sprečava stvaranje slobodnih radikala i tako čuva jetru i štiti od pojave kancera debelog creva.
  3. Crni susam je odličan izvor bakra i cinka. Poznato je da mineral bakar, unet u dovoljnoj količini, omogućava aktiviranje procesa stvaranja elastina i kolagena, neophodnih za dobro funkcionisanje zglobova i kostiju. Istovremeno, cink uz kalcijum obezbeđuje dobru čvrstinu kostiju, otežava prelome i osteoporozu.
  4. Danas kada su ostaci teških metala sve prisutniji u hrani važno je znati da crni susam vrši uspešno njihovu eliminaciju iz tela.
    Crni susam ovu neobičnu moć duguje sadržaju lignana koji omogućava selektivno izbacivanje pre svega kadmijuma, žive i olova iz organizma.
  5. Posebno se preporučuje kao namirnica koja podmlađuje i usporava starenje, jer poseduje zavidne količine vitamina E, koji je neophodan za zdravlje kože. S druge strane, zahvaljujući vitaminu B i gvožđu sprečava preuranjenu pojavu sedih vlasi, otkazivanje memorije i sluha.
  6. Mleveno prženo seme crnog susama višestruko poboljšava zdravlje žena u postmenopauzi, pokazuju najnovija istraživanja, u prvom redu balansira nivo hormona.
  7. Tradicionalna i savremena medicina slažu se da je odličan u prevencija zatvora, što se objašnjava bogatim sadržajem vlakana. Osim toga, crni susam olakšava izbacivanje parazita iz digestivnog trakta.

Saveti za upotrebu

Danas crni susam nije samo sveprisutni sastojak orijentalnih trpeza, već se uveliko koristi i u evropskim kuhinjama.
U svakodnevnoj ishrani praktikuje se kao dodatak salatama, ceralijama ili jelima sa pirinčem, ide dobro i uz jogurt. Prženi i samleveni crni susam je odličan sastojak tahini namaza. Dodaje se pecivima, jelima sa mesom i ribom. Koristi se i kod pripreme kolača i drugih deserata.
Dok se ulje crnog susama koristi za kuvanje kao bilo koje drugo.

Semenke crnog susama, sa kojih nije skinuta opna, sadrže značajno veći procenat kalcijuma od očišćenih, kao i drugih minerala, gvožđa, kalijuma, magnezijuma. Pored toga opna obezbeđuje hrskaviji i snažniji ukus.
Susam se, inače, smatra najstarijom uljaricom u ljudskoj upotrebi, pri čemu njegova ulja ostaju duže sveža i sporije oksidišu. Poželjno je da se svarljivost semena crnog susama poveća, što se postiže tostiranjem, zatim mlevenjem semena, kao i natapanjem tokom noći, čime se smanjuje dejstvo oksalne kiseline koja otežava apsorpciju kalcijuma i drugih minerala.
Treba ga izbegavati u slučaju retke stolice i dijareje.
Ukoliko ste alergični na susam, koji de fakto jeste alergen, zaobilazite ga.

Seme crnog susama odličnog kvaliteta i po super ceni možete kupiti on-line u internet prodavnici "Bio Kutak" ili svratiti do nas u Suboticu (ul. Dimitrija Tucovića 2).

CRNI SUSAM - MAGIJOM DO ZDRAVLJA - slika 2