Bio-kutak logo

CRNA RIBIZLA - BILJKA KOJA ĆE VAM SIGURNO POMOĆI

19.11.2022. 07:11

CRNA RIBIZLA - BILJKA KOJA ĆE VAM SIGURNO POMOĆI- slika 1

Crna ribizla je vrsta bobičastog voća koja pripada rodu Ribes.
Latinsko ime roda Ribes je arapska reč za ogrozd.
Ime vrste nigrum ukazuje na crnu boju plodova.
Prirodno raste u centralnoj i istočnoj Evropi, kao i u severnoj i zapadnoj Aziji. Biljka se masovno uzgaja u Evropi ali i drugim područjima sa povoljnom klimom. Postoje podaci koji govore da je sa uzgajanjem ove biljke u Evropi otpočelo drugom polovinom 17. veka.
Crna ribizla se pokazala i u nevolji. Tokom Drugog svetskog rata u Ujedinjenom kraljevstvu bilo je teško doći do voća bogatog vitaminom C, budući da je tamošnja klima odgovarala uspevanju crne ribizle Britanska vlada je snažno podstakla gajenje iste što je rezultiralo značajnim povećanjem površina pod ovom biljkom. Od 1942. godine u Britaniji se sirup od crne ribizle isporučuje i preporučuje deci mlađoj od dve godine.
Istina nije sve išlo „glatko“ po Crnu ribizlu u prošlosti. Da li ste znali da je u Sjedinjenim Državama dugo bila na „zlom glasu“, tačnije potpuno zabranjena sve do 1966. godine, u nekim državama čak do avgusta 2021.. Razlog je što se „mučenica“ pokazala kao odličan domaćin gljivicama rđe, patogenu koji nemilosrdno uništava beli bor, drvo koje uživa poseban status na severnoameričkom kontinentu.
Nakon ukidanja zabrana gajenja crne ribizle svest o značaju ove biljke u pogledu njenih lekovitih svojstava u sjajnog ukusa naglo raste pa je danas mnogo proizvoda od crne ribizle čak i na američkom tržištu.

Botanički profil Crne ribizle
Crna Ribizla (lat. Ribes Nigrum L.) je višegodišnja, listopadna biljka koja pripada porodici ogrozda (lat. Grossulariaceae). Grmolika sa uspravnim granama, naraste do visine 1,5 m.
Preferira vlažna i humusom bogata zemljišta. Uspeva čak i u regionima sa oštrom klimom, jer je otporna na hladnoću i mrazeve, mada niske temperature tokom cvetanja mogu bitno smanjiti prinose. Listovi su naizmenično raspoređeni i nalaze se na dugim i tankim peteljkama. Sa prednje strane su glatki dok im je naličje dlakavo sa žutim tačkasim žlezdama.
Cvetovi su sitni, pravilni, dvopolni skupljeni u male grozdaste cvasti, u širokom spektru boja od zelenkastih preko belih, žutih do crvenih.
Cvetovi se oprašuju insektima i vetrom. Cveta u maju i aprilu.
Razmnožava se većinom reznicama (vegetativno), ili generativno semenom sa ciljem stvaranja novih, boljih sorti.
Plodovi su okrugli tamno ljubičasti gotovo crni, prečnika oko 1 cm sa dosta semenki, imaju sjajnu kožicu, sočni su, kiselkastog i oporog ukusa.
Sazrevaju početkom leta. Berba se može obavljati ručno ili mašinski, pri čemi savremeni berači mogu sakupiti i do 50 tona dnevno.
Pojedinačni grm može da proizvede 4-5 kg ploda godišnje.
Odlična je medonosna biljka koju posećuju pčele za sakupljanje nektara i polena. Na 1 hektaru površine od crne ribizle može da se dobije oko 250 kg meda.
Baš svi delovi biljke su izrazito aromatični.

Svi benefiti ove čudesne biljke
Pretpostavljam da ne samo da ste čuli za Crnu ribizlu već ponešto i znate o njoj, ali da li ste znali u kojoj meri je lekovita i kod kakvih problema sve pomaže?!
Interesantno je da su gotovo svi delovi biljke od koristi za zdravlje, od lišća do semenki. Ipak prednjači ulje semenki i čajevi koji se prave od svežeg ili osušenog lišća.
Crna ribizla je poznata po visokim koncentracijama: antocijana, polifenola, antioksidanasa, vitamina C i gama-linoleinskih kiselina (GLA).
Ne sme se zaboraviti i na druge vitamine kojima je takođe bogata, B-5, B-6, B-1, E.
Uzgred ima 4 puta više vitamina C od pomorandži i 2 puta više antioksidanasa od borovnice.
Crna ribizla u sirovom stanju sadrži 82% vode, 15% ugljenih hidrata, 1% proteina i 0,4% masti, tu su još i mnoge mineralne materije, u prvom redu gvožđe, magnezijum, kalijum i kalcijum.
Ublažava simptome prehlade, poznata je po svojim antimikrobnim, antitoksičnim, antiseptičnim, protivupalnim svojstvima čak i antikancerogenim.
Bogata je kalijumom zahvaljujući kome zajedno sa omega-6 masnim kiselinama snižava krvni pritisak i pomaže ćelijama srca da se odupru oštećenjima i uspore nakupljanje trombocita u krvnim sudovima.
Ulje semenki crne ribizle smatra se blagotvornim za negu kože, naročito kod problema sa kožom izazvanih psorijazom.
Crna ribizla je sjajna za zdravlje očiju, poboljšava mogućnost adaptacije na mrak, dobra je za očni pritisak, usporava degenerativne promene kod obolelih od glaukoma.
List crne ribizle pomaže u lečenju od reumatizma, kao i reumatoidnog artritisa.
Zbog sadržaja tanina pomaže kod obolelih od Kronove bolesti ali hronične upale debelog creva, zaustavlja dijareju.
Crna ribizla leči i razne infekcije posebno organa za mokrenje.
Pa sad nemojte da ne probate sa ovom fantastičnom biljkom ili kako je još zovu „super voćem“.

U čemu je sve srećemo
Iskreno govoreći komercijalno se najviše uzgaja zbog industrije sokova, recimo u Britaniji se čak 95% crne ribizle koristi za pravljenje popularnog voćnog napitka Ribena, ali i drugih sirupa i sokova, takođe se rado meša sa pivom i alkoholnim ciderima.
Sok od crne ribizle smatra se odličnim prirodnim lekom protiv anemije. Samo 1 čaša ovog soka nadoknađuje 20% dnevnog unosa gvožda.
Osim toga se koristi u proizvodnji marmelada, džemova, želea, sirupa, u kombinaciji sa drugim voćem za spravljanje kompota.
U konditorskoj industriji čest je sastojak u proizvodnji bombona, čokolada, sladoleda, voćnih pudinga, naročito u kombinaciji sa malinama ili jagodama, jogurta, raznih slatkiša i preliva za čuvenu poslasticu cheesecake.
Upotrebljava se i kao dodatak u pravljenu dijetetskih suplemenata, raznih grickalica, proizvoda iz grupe funkcionalne hrane.
Karakterističan ukus koji poseduje preporučuje ga kao dodatak mesu, sosevima i drugim jelima.
Crna ribizla se može kombinovati i sa crnom čokoladom ili se dodati mlevenom mesu za tradicionalnu božićnu pitu.
Ulje crne ribizle sastojak je kozmetičkih preparata, obično u društvu vitamina E.
Čaj od lista crne ribizle smanjuje prekomernu imunološku reakciju zbog čega se prevashodno koristi kod alergija.
Priprema čaja je manje više uobičajena, jednu kašiku čaja preliti sa 2dl ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji 15 minuta, nakon čega sledi uživanje. Čaj se pije tri puta na dan (uvek sveže spremljen) između obroka. A baš takav osušeni list crne ribizle odličnog kvaliteta možete kupiti u vašoj omiljenoj prodavnici zdrave hrane „Bio Kutak“, na adresi Dimitrija Tucovića 2, u Subotici ili naručiti na www.biokutak.rs

NAPOMENA:
Trudnice i dojilje ne treba da koriste crnu ribizlu. Deca i stariji takođe najbolje da se suzdrže od konzumiranja iste, jer nisu sprovedane studije na ovu temu. Svi oni koji pate od bolesti vena, imaju hemofiliju ili uzimaju lekove za razređivanja krvi isto bi trebalo da se klonu crne ribizle.

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Blackcurrant

CRNA RIBIZLA - BILJKA KOJA ĆE VAM SIGURNO POMOĆI - slika 2