Bio-kutak logo

BRAZILSKI ORAH

26.11.2020. 06:11

BRAZILSKI ORAH- slika 1

Zanimljivosti o brazilskom orahu

Brazilski orah se opravdano smatra jednim od najkorisnijih i najhranljivijih orašastih plodova.
Nagađa se da su ljudi znali za brazilski orah i koristili ga u ishrani još u vreme Paleolita, međutim prvi pouzdani podaci govore da su ga španski istraživači otkrili drugom polovinom XVI veka.
Poreklom je iz Južne Amerike i spada u jedno od najviših i najdugovečnijih drveća uopšte.
Naraste i do 50 m, stabla u prečniku mogu biti čak 2 m, dok je poznato da pojedina drveća dožive i do 1000 godina, impresivno zar ne.
Drvo stabala brazilskog oraha je veoma cenjeno u stolarstvu i izradi podova.
Uzgred seča ovih stabala u Brazilu je zabranjena osim kada je vrlo ograničeno odobre nadležne državne institucije.
Plodovi brazilskog oraha su prilično teški (oko 2 kg) i čvrsti pa nije naročito pametno šetati se ispod ovog drveća ili ne daj Bože parkirati auto.
Istina je ko bi se uopšte smucao prašumama Amazonije gde je brazilski orah uglavnom prisutan bez nekog ekstremnog razloga.
Plodovi u obliku kapsule podsećaju na kokosove i sadrže od 8 do 24 semenki u trouglastim ljuskama.
Plodu je potrebno 14 meseci da sazri nakon oprašivanja cvetova.
Najveći proizvođač brazilskog oraha u svetu, logično iza Brazila, su Bolivija i Obala Slonovače.
Interesantno je da ulje brazilskog oraha ima višestruku namenu, koristi se za podmazivanje u časovničarstvu, zatim u industriji hrane, proizvodnji boja, kao i u kozmetičkoj industriji.

Bogati izvor Selena

Najvažnija osobina brazilskog oraha je izrazito bogat sadržaj selena, koji ga čini superiornim u odnosu na druge orašaste plodove.
Najveća dobrobit selena je verovatno u obezbeđivanju normalnog funkcionisanja štitne žlezde i smanjivanju rizika od kancera iste, Hašimotove bolesti i drugih oboljenja tiroidne žlezde.
Štitna žlezda je inače najveća endokrina žlezda u ljudskom telu i luči hormone kroz krvotok koji su neophodni za pravilan rad svih ćelija našeg organizma.
Takođe, visok sadržaj selena u brazilskom orahu odličan je za zaštitu imunog sistema, ovo je posebno važno danas kada nam je jak imunitet potrebniji nego ikad pre.
Selen je esencijalni mineral koji se nalazi u tragovima u organizmu.
Služi i kao antioksidans, naročito u kombinaciji sa vitaminom E, tako što se uspešno "hvata u koštac" sa slobodnim radikalima.
Znate već da slobodni radikali mogu oštetiti ćelijske membrane i DNK, doprinose starenju i razvoju brojnih oboljenja srca, kardiovaskularnog sistema, pa čak i kancera.
Dokazano je da brazilski orasi imaju antikancerogena svojstva i da mogu biti snažna brana razvoju zloćudnih tumora.
Iako se preporuke za optimalnu dnevnu količinu brazilskog oraha razlikuju, rekao bih da je najargumentovanija, jedan do dva brazilska oraha koliko bi trebalo da se sasvim zadovolje dnevne potrebe za selenom.
Ukoliko preterate sa unosom brazilskog oraha možete se suočiti sa gubitkom kose, lako lomljivim noktima, mučninom, pri čemu dugotrajnim preteranim unosom selena možete povećati šanse od kancera prostate ili dijabetesa, ovo naročito važi ukoliko ga konzumirate u vidu suplemenata.
Istina, sadržaj selena, ali i drugih minerala, u brazilskom orahu može veoma da varira u zavisnosti od klimatskih uslova i zemljišta na kome raste.

I druge koristi od brazilskog oraha

Osim što je prebogat selenom, brazilski orah ima značajan sadržaj mononezasićenih masti koje spadaju u red zdravih masti koje povećavaju nivo dobrog holesterola i samim tim smanjuju šanse od srčanog i moždanog udara.
Brazilski orah sadrži 14% proteina, 12% ugljenih hidrata i 66% masti, pri čemu čak 85% kalorija potiče od masti.
Zahvaljujući bogatom sadržaju proteina i vlakana, brazilski orah nam pomaže da "prevarimo" glad uz svega par semenki.
Prava je riznica makro i mikroelemenata kao što su bakar, magnezijum, mangan, kalijum, kalcijum, gvožđe, fosfor i cink.
Preporučuje se i kao grickalica koja može da nam pojača mentalnu aktivnost i popravi raspoloženje u ove hladne i pomalo depresivne dane.
Možda su baš zato stanovnici Brazila prilično visoko kotirani na skali najsrećnijih nacija uprkos ne baš sjajnim ekonomskim prilikama, a ni u fudbalu im nešto ne ide najbolje u poslednje vreme.
Ima podataka da ovi orasi mogu biti od pomoći u borbi s muškom neplodnošću, kao i ranim klimakterijumom, u sprečavanju katarakte, ateroskleroze srčanih i moždanih sudova.
Dobro je znati da je ovo voće potpuno bezbedno za one koji pate od celijakije (trajna netrpeljivost prema glutenu). Alergični na orašaste plodove poželjno je da se konsultuju sa lekarom pre konzumacije brazilskog oraha.

Potražite sirov brazilski orah, odličnog kvaliteta po sniženim cenama u internet prodavnici "Bio Kutak" ili u prodavnici u Subotici, na adresi Dimitrija Tucovića 2, uz napomenu da su količine ograničene.

BRAZILSKI ORAH - slika 2