Bio-kutak logo

ARONIJA SUPER VOĆE

03.12.2020. 07:12

ARONIJA SUPER VOĆE- slika 1

Šta možda niste znali o Aroniji

Često poznata pod nazivom sibirska borovnica ili sibirska aronija, poreklo zapravo vodi iz Severne Amerike.
Severnoamerički Indijanci su je prvi koristili ne samo za hranu već i za lečenje želudačnih i crevnih tegoba, kod prehlada takođe.
Aronija je višegodišnja listopadna voćka iz porodice ruža (Rosaceae).
Žbun crne aronije (Aronia melanocarpa) koja se kod nas najčešće gaji može da naraste do 1 m.
Tokom perioda mirovanja u zimskim mesecima izrazito dobro podnosi niske temperature. Uspeva na gotovo svim tipovima zemljišta, čak i na siromašnim i peskovitim, ali je istina da joj ipak najviše odgovaraju plodna i blago kisela.
Iako tolerantna na nedostatak padavina, najintenzivnije raste i razvija se u uslovima navodnjavanja.
Prilično je otporna na bolesti i štetočine.
Plodovi su okruglaste bobice tamnoplave do gotovo crne boje, sakupljeni u ogrozde.
Plodovi sazrevaju tokom avgusta, inače prva berba je moguća već od treće godine nakon sadnje, dok se maksimalni prinosi mogu očekivati devete, desete godina kada daje i do 15 kg po biljci.
Sveže bobice su oporog ukusa, koji steže i skuplja.
Životna vek aronije može da dosegne i do 30 godina.
Aronija se gaji i kao ukrasna biljka u baštama i vrtovima zbog svog atraktivnog izgleda u svakom pogledu.
Zanimljivo je da je crnoplodna aronija odlikovana 1972.godina nagradom Kraljevskog vrtlarskog udruženja u Engleskoj.

Snažan antioksidans i mnogo šta drugo

Aronija je istinski bogata vitaminima A, B, B1, B2, B6 i B9, C i E kao i mineralima kalcijum, kalijum, mangan, gvožđe, jod, fosfor i cink.
I naravno jednim od najačih antioksidanasa - antocijanom koji je ključan za izbacivanje štetnih materija iz našeg organizma. Po ovom kriterijumu aronija je nadmoćna u odnosu na drugo orašasto i bobičasto voće.
Naučno je dokazano da pomaže u prevenciji najtežih bolesti.
Sprečava pojavu raka i pomaže u lečenju malignih oboljenja tako što uništava ćelije raka, posebno je uspešna u prevenciji nastanka raka debelog creva.
Po zvaničnim podacima svake godine se u Srbiji dijagnostikuje oko 36.000 novih slučajeva od malignih bolesti, pri čemu se nalazimo na drugom mestu u Evropi po riziku umiranja od ovih oboljenja.
Aronija je takođe bogata antioksidantnim flavonoidima, kao što su karoten, lutein i zeaksantin.
Oni nas čuvaju od katarakte kao i od bolesti mišićne degenerativnosti očiju koja je neizlečiva i u krajnjoj instanci dovodi do slepila.
Redovna konzumacija aronije smanjuje nivo holesterola i triglicerida i tako doprinosi zaštiti kardiovaskularnog sistema.
Nije bez značaja njena uloga u podmlađivanju jer sprečava nastanak bora i štiti od negativnog UV zračenja, usporava još starenje kože i čitavog organizma.
Važno je pomenuti da pomaže u zaštiti od Alchajmerove bolesti, demencije i drugih kognitivnih poremećaja koji obično dolaze sa starošću.
Aronija je bogata dijetetskim vlaknima, i kao takva olakšava nesmetano varenje, poboljšavajući kretanje hrane kroz creva. Vlakna pomažu kod zatvora, dijareje, grčeva, nadimanja i želudačnih tegoba.
Aronija stimuliše rad jetre, sprečava stvaranje žučnih kamenaca i upala žučnog mehura.
Od pomoći je i prilikom mršavljenja, zahvaljujući niskom sadržaju masti i kalorija, a sa druge strane kao bogat izvor vlakana.
Izuzetna je u borbi protiv bakterijskih i virusnih infekcija, drugim rečima snažna potpora našem imunitetu.

Proizvodi od aronije

Od aronije se pravi široka lepeza zdravih i ukusnih proizvoda, vredi navesti tek neke od, kao što su sokovi, džemovi, sirupi, kompoti, ekstrakti i tinkture, sastojak je čajnih mešavina, zatim gumene bombone, sladoledi, kaše, likeri, piva, može se koristiti u pravljenju raznih slatkiša, dodaje se čak i kafi i još svašta nešto.
U Litvaniji se recimo pravi vino od aronije. Koristi se za pojačavanje ukusa i boje u proizvodnji raznih pića, kao i jogurta.
U "Bio Kutku" naći ćete širok izbor proizvoda od aronije, od sokova različitih zapremina preko mešavine čaja za grickanje do hidrantne kreme od aronije, ipak naša preporuka je Aronija sušena po akcijskoj ceni. Kupovinu možete obaviti on-line u internet prodavnici "Bio Kutak" ili svratiti do nas u Subotici, na adresi Dimitrija Tucovića 2.
I ne zaboravite da je optimalna dnevna doza osušene aronije tridesetak bobica. Uživajte sa merom.

NAPOMENA:

Iako aronija sadrži manje količine šećera dijabetičarima se preporučuje konzumiranje sa posebnom pažnjom, uz češće provere šećera u krvi. Pošto ne postoje naučne potvrde da je sasvim bezbedna za trudnice i dojilje treba biti na oprezu.

ARONIJA SUPER VOĆE - slika 2