Bio-kutak logo

AMARANT OD KOROVA DO SUPER HRANE

02.12.2021. 20:12

AMARANT OD KOROVA DO SUPER HRANE- slika 1

Besmrtni Amarant

Naziv „Amaranth” je izveden iz grčke reči amárantos, što bi u prevodu značilo „ne venem”, i grčke reči za „cvet“ ánthos.
Amarant seže u daleku prošlost, naime za ovu biljku se znalo još oko 4000 godina pre nove ere kada je utvrđeno njegovo postojanje u dolini Tehuakan, u Meksiku, gde je verovatno prvi put pronađen i kukuruz.
Koristili su ga još Asteci kao zeleno lišće i semenke u ishrani, ali i za lečenje, upotrebljavan je takođe i za bojenje lica i tela tokom religijskih rituala. Uprkos ovoj činjenici dugo se i uporno smatrao i tretirao kao običan korov. Poslednjih pola veka konačno se prepoznaje značaj ove biljke pre svega u pogledu njegovih nutritivnih potencijala, pa shodno tome raste zanimanje za amarant kao biljku sa mnogostrukim zdravstvenim koristima, u isto vreme proizvodnja kontinuirano raste.
Glavna mu je namena da se od njega pravi brašno, krupno i fino mleveno koje se inače koristi u pripremi hleba, kolača i testenina, dok se celo zrno upotrebljava za različita jela i specijalitete.
Pored toga može da se koristi i mlada lisnata biljka, sveže lišće koje se kuva kao spanać, ili se koristi za čorbe, kaše, prelive, kao i dodatak supama i salatama.
Od amaranta se mogu praviti kokice, slične onim kukuruznim, bez dodavanja ulja.
Interesantno je da slad od amaranta u određenom procentu može zameniti ječmeni u proizvodnji piva i to više nego uspešno, popravljajući sam ukus, aromu, pa čak i gorčinu mnogima omiljenog pića.
Nažalost, kod nas se još uvek za štir ili amarant uglavnom zna kao za dosadnu korovsku biljku koje se treba otarasiti.

Kratak osvrt na samu biljku i gajenje iste

Amarant lat. Amaranthus je jednogodišnja biljka ili višegodišnja kratke vegetacije iz porodice štirovki.
Raste uspravno i do preko 1,5 m visine. Stabljika je crvenkaste boje i ponekad zaštićena bodljama. Listovi su naizmenično raspoređeni, cvetovi su sakupljeni u resaste cvasti živopisnih boja, dok je koren karakteristične ružičaste boje.
Prema današnjoj klasifikaciji Amarant sadrži tri priznata podroda i preko 70 vrsta.
Postoje vrste koje se sade kao ukrasne u baštama, neke vrste amaranta se uzgajaju kao lisnato povrće radi jestivog i ukusnog lišća i zrna.
Većina Amaranthus vrsta su letnji godišnji korovi i obično su poznate pod nazivom štir.
Svaka biljka pojedinačno može da proizvede na hiljade semenki, čak i do 100.000.
Zrno štira je sitno (malo manje od semena slačice), sjajno crne boje i izuzetno otporno na vlagu. U samoj unutrašnjosti zrna smešten je pravi rudnik hranljivih materija, za razliku od većine žitarica gde se iste nalazi u endospermu (ljuski).
Seje se krajem aprila, početkom maja na 25 cm razmaka u redu i 75 cm između redova.
Idealno bi bilo da tokom setve temperature nisu ispod 15ºC, da je zemljište vlažno i vreme oblačno.
Amarant nije zahtevna biljka, lako se gaji, uspeva na gotovo svim vrstama zemljište i u svim klimatskim uslovima uz napomenu da mu godi dosta sunca.
Izuzetno je otporan na bolesti i štetočine, istina ne i na mraz. Dobro podnosi sušu, ne prija mu mnogo vlage pa je preporuka da se umereno zaliva.
Kad je nega u pitanje korisno je obratiti pažnju na moguće poleganje.
Amarant je biljka kratkog vegetacionog perioda, od setve do žetve prođe otprilike tri meseca. Berba je jednostavna, klasovi se iseku i seme se istrese na tvrdu i suvu podlogu.

Amarant u amanet

Amarant predstavlja odličan izvor proteina, vlakana (skoro tri puta više od pšenice) i pojedinih minerala. Od minerala naročito je bogat manganom, magnezijumom, gvožđem, kalcijumom i selenom. Ne treba zaboraviti ni sumpor koji pomaže jetri i lučenju žuči.
Lišće amaranta sadrži obilje vitamine A, C kompleksa vitamina B, kao i mangan i folate značajne za pravilan razvoj ploda kod trudnica. Inače smatra se zdravijim čak i od spanaća po svojim nutritivnim vrednostima.
Ne oskudeva ni u kalcijumu koji pomaže metabolizmu gvožđa i učestvuje u mineralizaciji kostiju i zuba.
Sadrži jako malo kalorija, čak manje od pirinča. Lako se vari, sprečava nadutost, zatvor, dijareju i druge stomačne nelagode.
Zbog visokog sadržaja kvalitetnih belančevina amarant je visoko cenjen. Poseduje esencijalnu kiselinu lizin koja se inače retko nalazi u biljkama i važna je za postizanje snažnog vezivnog tkiva.
Sadrži 5 do 8% masti, od kojih 75 odsto čine nezasićene masne kiseline. Iz masnih kiselina amaranta estrahovano je organsko jedinjenje skvalen koje je biljna alternativa daleko skupljem ulju ajkule u pravljenju raznih dijetetskih suplemenata i kozmetičkih proizvoda.
Ugljeni hidrati u zrnu su uglavnom u obliku skroba i nešto malo šećera.
Amarant je dobar za nervni sistem, pospešuje moždane funkcije i metabolizam. Podiže imunitet i daje snagu. Savetuje se u ishrani dece, trudnica i starijih ljudi.
Prosto ako već niste zadnji je čas da date šansu amarantu.

U vašoj prodavnici zdrave hrane „Bio Kutak“ možete pronaći organski amarant.

AMARANT OD KOROVA DO SUPER HRANE - slika 2